Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες του ρωσικού στρατού», επεσήμανε η Energoatom.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την αντίδραση των Ρώσων, η Μόσχα δηλώνει πως το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται σε «προβοκάτσια», με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, να δηλώνει σήμερα ««κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει».