Στις 500 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 494 παιδιά και 1050 παιδιά τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη, καθώς αναφέρονται μόνο σε εκείνα τα παιδιά που τα ονόματά τους έχουν ταυτοποιηθεί. Σε πολλές περιοχές, όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, όπως και στα κατεχόμενα εδάφη, είναι αδύνατη η καταγραφή στοιχείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ, περισσότερα από 500 παιδιά σκοτώθηκαν στις 500 ημέρες του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής υπερέβη τους 9.000.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι νεκροί άμαχοι είναι πολύ περισσότεροι, καθώς οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν ανθρώπους που έχουν ταυτοποιηθεί ως θύματα του πολέμου.

Πάνω από 10.000 νεκροί πολίτες

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.500 Ουκρανοί πολίτες, έχουν διαπραχθεί 94.000 εγκλήματα πολέμου και έχουν καταστραφεί 115.000 σημεία πολιτικών υποδομών, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν, με ανάρτησή του στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Σύμφωνα με τον Κόστιν, οι εισαγγελείς, οι ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και η αστυνομία εργάζονται νυχθημερόν για να προσαγάγουν τους Ρώσους εισβολείς στη Δικαιοσύνη ενώπιον ουκρανικών και διεθνών δικαστηρίων.

«Υπάρχουν ήδη 353 ύποπτοι, 219 κατηγορούμενοι και 53 εγκληματίες έλαβαν ποινές σε ουκρανικά δικαστήρια», σημείωσε ο Κόστιν.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, η Ουκρανία δημιούργησε έναν πραγματικό συνασπισμό δικαιοσύνης και ότι η καθημερινή συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) οδήγησε στο πρώτο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν.

Επιπλέον, άνοιξε στη Χάγη το Διεθνές Κέντρο για τη δίωξη εγκλημάτων κατά τη διάκρεια της επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA), το οποίο αποτελεί το πρώτο στοιχείο του μελλοντικού δικαστηρίου, ενώ δημιουργήθηκε και το Διεθνές Μητρώο Ζημιών για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση όσων επλήγησαν από τον πόλεμο.

«Ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη δεν είναι εύκολος. Αλλά, προχωράμε μπροστά. Μαζί με ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», κατέληξε ο Κόστιν.