Την πιο καυτή εβδομάδα βιώνει η Ευρώπη, που κυριολεκτικά είναι ένα καζάνι που βράζει. Αυτός ο καύσωνας, όμως, δεν θα είναι και ο τελευταίος για τον Ιούλιο. Οι μετεωρολόγοι κρούουν το καμπανάκι και προειδοποιούν τον κόσμο για ένα νέο κύμα καύσωνα την επόμενη εβδομάδα, με το Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία να περνούν ήδη πολύ δύσκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, μαίνονται πυρκαγιές στην Κροατία, στις ακτές της Αδριατικής και στη Ναβάρα της Ισπανίας. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Γη δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο από τότε που ξεκίνησαν οι οργανικές μετρήσεις της θερμοκρασίας, τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Christopher Hewitt, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο 

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις  φετινές υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο η κύρια αιτία είναι το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Πρόκειται για το θερμό θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί μέρος των διακυμάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης. 

Υπό συνθήκες Ελ Νίνιο, οι άνεµοιστις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού εµφανίζονται εξασθενηµένοι επιτρέποντας στα θερµά επιφανειακά νερά από τον ∆υτικό Ειρηνικό να µετατοπιστούν ανατολικότερα. Ανάλογη μετατόπιση µε αυτή των θερμών υδάτων παρουσιάζει και η ζώνη βροχοπτώσεων.

Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή την επόμενη χρονιά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ενδέχεται να ξεπεράσουν το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου που είχε τεθεί από την IPCC ως το ανώτατο όριο.

Οι συνέπειες ενός νέου ρεκόρ καύσωνα που θα συμβεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ραγδαίων θερμοκρασιών που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Προειδοποίησε ότι εάν ο κόσμος επιμείνει να καθυστερεί τα βασικά μέτρα που απαιτούνται, τότε θα οδηγηθούμε σε μια καταστροφή.

Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν σε αυτόν τον συναγερμό, καθώς έχουν προειδοποιήσει εδώ και 30 χρόνια πως θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.«Δεν πρέπει να εκπλαγούμε καθόλου με τις υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Richard Betts, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Όλο αυτό είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό και θα δούμε ολοένα και περισσότερα ακραία φαινόμεν, έως ότου σταματήσουμε να παράγουμε περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».