Τα εκρηκτικά απομνημονεύματα του Δούκα του Σάσεξ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, εξαπέλυσαν μια σειρά από εμπρηστικές κατηγορίες εναντίον μελών της βασιλικής οικογένειας. Το βιβλίο αποκάλυψε μια σειρά από ιδιωτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αυτόν και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας και περιγράφει λεπτομερώς τον πολυσυζητημένο «χωρισμό» του από την υπόλοιπη οικογένεια το 2020.

Τώρα, ο σκιώδης συγγραφέας που συνεργάστηκε με τον πρίγκιπα Χάρι για τα απομνημονεύματα του, αποκάλυψε λεπτομέρειες της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020.

Σε ένα άρθρο για το «New Yorker», που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο J. R. Moehringer γράφει για το πώς η οικογένειά του παρενοχλήθηκε από τον Τύπο μετά τη διαρροή της ταυτότητάς του και πώς οι δημοσιογράφοι παρεξήγησαν παραποιημένα μέρη της ιστορίας του Δούκα.

Ο Moehringer ξεκινάει αφηγούμενος έναν καυγά με τον Χάρι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επεξεργασίας, όταν ο πρίγκιπας ήθελε να συμπεριλάβει μια έξυπνη απάντηση που είχε κάνει αφού κάποιοι συνάδελφοι στρατιώτες είχαν αναφερθεί στη νεκρή μητέρα του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ο πρίγκιπας Χάρι υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό για 10 χρόνια, ολοκλήρωσε δύο περιοδείες στο Αφγανιστάν και αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2015.

Ο Χάρι αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν αμφισβητούσαν τη διάνοιά του και ένιωθε ότι το απόσπασμα θα έδειχνε ότι είχε πνευματική επάρκεια, ακόμη και μετά από κλωτσιές, μπουνιές και στερήσεις ύπνου και φαγητού.

Ο Μoehringer δίστασε ωστόσο και κάποια στιγμή φοβήθηκε ότι είχε πάει πολύ «βαθιά».

Αλλά τότε ο Χάρι «μου έκανε ένα άτακτο χαμόγελο», γράφει ο Μoehringer προτού ο πρίγκιπας του πει: «Μου αρέσει πολύ να σε δουλεύω έτσι».

Η ιδέα ότι ο Χάρι σκόπευε να απωθήσει τις αντιλήψεις του κοινού εμφανίζεται ξανά αργότερα στο κομμάτι του Moehringer.

«Ο Χάρι δεν μπορούσε να ξεφύγει από την ευχή ότι το «Spare» μπορεί να είναι μια αντίκρουση σε κάθε ψέμα που έχει δημοσιευτεί ποτέ για αυτόν», γράφει ο Moehringer, προσθέτοντας ότι «ο Χάρι ονειρεύεται ατελείωτες ανακλήσεις».

Αλλά πριν εκδοθεί το βιβλίο, κάποιος διέρρευσε την ταυτότητα του Moehringer, οδηγώντας σε έλεγχο της ζωής του και της σχέσης του με τον Χάρι. Στη συνέχεια, ένα βιβλιοπωλείο στη Μαδρίτη άρχισε να πουλά αντίτυπα του βιβλίου μια εβδομάδα νωρίτερα, πυροδοτώντας ένα κύμα ειδήσεων βασισμένων σε «κακές μεταφράσεις» από την ισπανική έκδοση, γράφει ο Moehringer.

Ωστόσο, η αγγλόφωνη κυκλοφορία δεν βελτίωσε τα πράγματα, προσθέτει ο συγγραφέας. «Τα γεγονότα αποκλείστηκαν από το πλαίσιο, τα περίπλοκα συναισθήματα μειώθηκαν σε καρτουνίστικη ηλιθιότητα, τα αθώα αποσπάσματα μετατράπηκαν σε αγανάκτηση — και υπήρχαν τόσα πολλά ψέματα», γράφει ο Moehringer. Περιέγραψε την αντίδραση ως έναν «φρενήρη όχλο», προσθέτοντας ότι σύντομα οι επιθέσεις αυξήθηκαν αμφισβητώντας την ακρίβεια του βιβλίου.

Λίγο καιρό αργότερα ο Moehringer και η οικογένειά του παρενοχλήθηκαν από τον Τύπο, με έναν φωτογράφο να περιμένει καθώς άφηνε τον γιο του στο νηπιαγωγείο και έναν δημοσιογράφο να εμφανίζεται στο παράθυρο του γραφείου του.

«Είχα δουλέψει σκληρά για να κατανοήσω τις δοκιμασίες του Χάρι, και τώρα είδα ότι δεν καταλάβαινα τίποτα. Η ενσυναίσθηση είναι πολύ λεπτή σε σύγκριση με το μυελό της εμπειρίας», γράφει ο Moehringer.

Ο Moehringer αναρωτήθηκε αν ο Χάρι θα ένιωθε επίσης την πίεση της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, αλλά θυμάται πώς ο πρίγκιπας ήταν «περίχαρος» σε ένα πάρτι για τον εορτασμό της κυκλοφορίας του βιβλίου.

Όχι μόνο είχε ανακηρυχθεί το «Spare» ως το βιβλίο μη λογοτεχνίας με τις ταχύτερες πωλήσεις ποτέ από τα Ρεκόρ Γκίνες, αλλά οι αναγνώστες άφηναν «συντριπτικά διάχυτες» κριτικές μετά την ανάγνωση του πραγματικού κειμένου, αντί των κριτικών των μέσων ενημέρωσης, γράφει ο Moehringer.

Περιγράφει πώς υπήρχαν δάκρυα στα μάτια του και του Χάρι καθώς ο πρίγκιπας απευθυνόταν στους καλεσμένους, λέγοντάς τους πώς τελικά ένιωσε «ελεύθερος».

Αλλά για τον Moehringer, το «ελεύθερος» δεν ήταν η σωστή λέξη. «Ο Χάρι ένιωσε για πρώτη φορά απελευθερωμένος όταν ερωτεύτηκε τη Μέγκαν και ξανά όταν έφυγαν από τη Βρετανία και αυτό που ένιωσε τώρα, για πρώτη φορά στη ζωή του, ακούστηκε», γράφει ο Μoehringer.

Με πληροφορίες από το CNN