Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει περικυκλώσει πλήρως τη Γάζα μετά από πάνω από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, χωρίζοντας στην πραγματικότητα την περιοχή στα δύο.

Κινούμενοι υπό την κάλυψη των εντατικών εναέριων βομβαρδισμών την Κυριακή το βράδυ από αέρα, ξηρά και θάλασσα, τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν για να περικυκλώσουν την πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής ήταν οι πιο άγριες στην επικράτεια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, τεράστιες φλόγες φωτιάς και καπνού υψώθηκαν στον αέρα της νύχτας.

«Σήμερα υπάρχει βόρεια Γάζα και νότια Γάζα», είπε ο ναύαρχος Daniel Hagari. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν σε ισχύ στην πόλη της Γάζας εντός των επόμενων 48 ωρών.

Σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, είπε ότι ο στρατός προσπαθεί να διατηρήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φύγουν στα νότια της επικράτειας, αλλά αναγνώρισε ότι εάν η Χαμάς χρησιμοποιεί τους δρόμους, το IDF δεν θα δίσταζε να επιτεθεί.

Γάζα

Επανέλαβε επίσης τα σχόλια που έγιναν από ανώτερους διοικητές του IDF ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε ιατρικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του Νταρ αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, των νοσοκομείων της Ινδονησίας και του Κατάρ, για να κρυφτεί υπόγεια και να εκτοξεύσει ρουκέτες.

Η αυστηρότερη πολιορκία της Πόλης της Γάζας ήρθε καθώς ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποδείξει ότι θα επέμβουν στρατιωτικά εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν στο Ισραήλ για να υποστηρίξουν τη Χαμάς, ανακοινώνοντας ότι είχε στείλει ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενου πυραύλου κατηγορίας Οχάιο στην περιοχή.

Οι New York Times επικαλούνται αξιωματούχους που ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε επίσης μηνύματα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά εάν ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν «οποιονδήποτε κρατικό ή μη παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».

Η ανθρωπιστική κρίση αυξάνει δραματικά

Το υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τουλάχιστον 9.770 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες πολέμου στη Γάζα. Η επιχείρηση ξεκίνησε αφού οι μαχητές σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν περισσότερους από 240 ομήρους στην πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Γάζα

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε ότι οι άμαχοι στη Γάζα επιβιώνουν με δύο κομμάτια ψωμί την ημέρα, φτιαγμένα από αλεύρι από τις αποθήκες τους, και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Άλλα 75 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασαν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου την Κυριακή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 525 από τις 21 Οκτωβρίου, αν και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες λένε ότι οι προμήθειες είναι ένα κλάσμα αυτού που απαιτείται για να αποφευχθεί η πλήρης ανθρωπιστική καταστροφή.

Γάζα

Ο Hazem al-Enezi, διευθυντής ενός ορφανοτροφείου στην πόλη της Γάζας που φιλοξενεί 27 παιδιά, πολλά από αυτά κάτω των 10 ετών και μερικά με ειδικές ανάγκες, είπε ότι αυτός και το μοναδικό εναπομείναν μέλος του ινστιτούτου κατάφεραν να εκκενώσουν τα παιδιά σε ένα διαμέρισμα που ανήκε σε έναν φίλο του Ενεζί στα νότια της πόλης της Γάζας την Παρασκευή, αφού οι χερσαίες μάχες πλησίασαν πολύ το κτίριο, το οποίο είχε ήδη καταστραφεί από αεροπορική επιδρομή.

Μετακίνησαν τα παιδιά με τη βοήθεια γειτόνων σε ένα επικίνδυνο ταξίδι με πολιτικά αυτοκίνητα, περικυκλωμένα από πυρά πυροβολικού. Ένα από τα οχήματα λειτουργούσε με αέριο μαγειρέματος και όχι με βενζίνη, καθώς η μείωση των αποθεμάτων καυσίμου στοχεύει στη διατήρηση της λειτουργίας των γεννητριών νοσοκομείων.

Πηγή Φωτογραφιών: Getty