Ο Έλον Μασκ έγινε ο νούμερο ένα εχθρός του ψηφιακού δημόσιου τομέα της Ευρώπης. Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ το Σάββατο, το κοινωνικό δίκτυο X του δισεκατομμυριούχου έχει πλημμυρίσει από φρικιαστικές εικόνες, ψέματα με πολιτικά κίνητρα και τρομοκρατική προπαγάνδα που οι αρχές λένε ότι παραβιάζουν τόσο τις δικές της πολιτικές όσο και τον νέο νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλα πρόστιμα έρχονται

Τώρα ο Μασκ αντιμετωπίζει την απειλή κυρώσεων – συμπεριλαμβανομένων πιθανώς μεγάλων προστίμων – καθώς οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες αρχίζουν να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας επίσημης έρευνας για το εάν ο Χ παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας συμμετείχαν στην κριτική.

Ο αγώνας αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη δοκιμασία για όλες τις πλευρές. Ο Μασκ θα είναι πρόθυμος να καταπολεμήσει οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι αποτυγχάνει να είναι υπεύθυνος ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Twitter — ενώ θα υποστηρίζει τη δέσμευσή του για την ελευθερία του λόγου. Η ΕΕ θα θέλει να δείξει ότι ο νέος κανονισμός της, γνωστός ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), έχει δόντια.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τους κανόνες περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζήτησε από τον Μασκ να εξηγήσει γιατί οι γραφικές εικόνες και η παραπληροφόρηση σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή ήταν ευρέως διαδεδομένες στο X. «Σας προτρέπω να εξασφαλίσετε μια άμεση, ακριβή και πλήρη απάντηση σε αυτό το αίτημα εντός των επόμενων 24 ωρών», έγραψε ο Μπρετόν στο X αργά την Τρίτη. «Θα συμπεριλάβουμε την απάντησή σας στο αρχείο αξιολόγησής μας σχετικά με τη συμμόρφωσή σας με το DSA», είπε ο Breton. «Σας υπενθυμίζω ότι μετά την έναρξη πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις». Αυτά τα πρόστιμα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό εγχειρίδιο κανόνων περιεχομένου, μπορούν να ανέλθουν στο 6% των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας.

Ο ένταση στο Twitter δεν ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς. Από τότε που ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα, δέχεται επικρίσεις ότι αποτυγχάνει να σταματήσει τη διάδοση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Η X έχει περικόψει τις ομάδες εποπτείας περιεχομένου, στο πνεύμα της προώθησης της ελευθερίας του λόγου. αποσύρθηκε από τη δέσμευση που υποστήριξε οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ψηφιακής ξένης παρέμβασης· και βελτίωσε τους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει συχνά σκιερό περιεχόμενο σε επαληθευμένο υλικό από ειδησεογραφικούς οργανισμούς και πολιτικούς.

Ο Μασκ απάντησε —μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 159 εκατομμύρια ακόλουθους— με χλευασμό και επιθέσεις στους αρνητές του. Ωστόσο, η τελευταία αναταραχή σχετικά με περιεχόμενο που προφανώς υποκινεί και επαινεί την τρομοκρατία έχει καταστήσει ένα σίγουρο στοίχημα ότι η X θα είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που θα ερευνηθούν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε απάντηση στο αίτημα του Μπρετόν, ο Μασκ ζήτησε από τον Γάλλο Επίτροπο να πώς ο Χ παραβίασε δυνητικά τους κανονισμούς περιεχομένου της Ευρώπης. «Η πολιτική μας είναι ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή», πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μισέλ Ντόνελαν, υπουργός ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας, συναντήθηκε επίσης με στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη για να συζητήσει πώς οι εταιρείες τους καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

Έρχεται η έρευνα

Στην πραγματικότητα, η έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση του Χ με το νέο εγχειρίδιο κανόνων περιεχομένου της Ευρώπης βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και μήνες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Μπρετόν και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο για ένα λεγόμενο «stress test» για να δουν πώς συμμορφώνεται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι X, TikTok και Facebook πρέπει να πραγματοποιούν μακροχρόνιες αξιολογήσεις κινδύνου για να καταλάβουν πώς μπορεί να εξαπλωθεί η ρητορική μίσους και άλλο παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Αυτές οι εταιρείες πρέπει επίσης να επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερικούς ελεγκτές, ρυθμιστικές αρχές και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που θα παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμμορφώνονται με τη νέα επίβλεψη.

Οι έρευνες για πιθανές αδικοπραγίες βάσει των κανόνων περιεχομένου της Ευρώπης θα περιλαμβάνουν πιθανώς πολύμηνες έρευνες για τη συμπεριφορά μιας εταιρείας, τη λήψη νομικής απόφασης από την Επιτροπή για την επιβολή προστίμων ή άλλων κυρώσεων και πιθανή έκκληση από την εταιρεία ως απάντηση. Τέτοιες περιπτώσεις αναμένεται να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για πιθανές αδικοπραγίες σε πολλές εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ η νέα νομοθεσία της ΕΕ για το περιεχόμενο τον Αύγουστο, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους και άλλα άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν τουλάχιστον τρεις έρευνες που συνδέονται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τρία από αυτά τα άτομα. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας γιατί οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες και παραμένουν σε εξέλιξη. Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Επιτροπής συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ — πολλά από τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στο X με ελάχιστες, έως καθόλου, αντιδράσεις από την εταιρεία. Αυτό το περιεχόμενο περιελάμβανε επαληθευμένους λογαριασμούς X με δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν που αναδημοσιεύουν γραφικά πλάνα από υποτιθέμενες φρικαλεότητες που στοχεύουν Ισραηλινούς στρατιώτες. Μερικές από αυτές τις αναρτήσεις έχουν προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές.

Άλλοι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ και το ISIS έχουν παρομοίως αναρτηθεί ευρέως με ελάχιστες, αν όχι καθόλου, αφαιρέσεις. Δεν είναι σαφές εάν ένα τέτοιο βίντεο θα οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη έρευνα για τον χειρισμό του πιο πρόσφατου βίαιου περιεχομένου από τον Χ. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι ο Μασκ θα αντιμετωπίσει σύντομα νομικές συνέπειες για τη μη αφαίρεση τέτοιου υλικού από το κοινωνικό του δίκτυο.

Η καταπολέμηση του βίαιου και τρομοκρατικού περιεχομένου απαιτεί «άνθρωποι να κάθονται στην οθόνη του υπολογιστή και να το κοιτάζουν και να κάνουν κρίσεις», είπε ο Γκράχαμ Μπρούκι, ανώτερος διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου, το οποίο έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό αποτύπωμα των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Χαμάς. «Παλιά υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι που το έκαναν αυτό στο Twitter και τώρα είναι μόνο λίγοι».

Πηγή: Politico

Credits: Getty Images