Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά που έπληξε τρία παρακείμενα νυχτερινά κέντρα στη νοτιοανατολική Ισπανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ενδέχεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Η φωτιά στην πόλη της Μούρθια ξέσπασε περίπου στις 6 το πρωί της Κυριακής στο κλαμπ La Fonda, προτού επεκταθεί στα γειτονικά κλαμπ Teatre και Golden, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τρεις από τους πέντε ανθρώπους που αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μούρθια, Χοσέ Μπαλέστα. «Οι οικογένειές τους πίστευαν ότι μπορεί να ήταν στο κλαμπ, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν», είπε στο ραδιόφωνο Onda Cero, προσθέτοντας ότι δύο από αυτούς είχαν περάσει το Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη.

Από τις 7.30 το πρωί της Δευτέρας, είπε ο Ballesta, δεν είχαν βρεθεί άλλα πτώματα. Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά μπορεί να αυξηθεί.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη θλιβερή είδηση ​​ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – τρεις από τους οποίους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Policía Nacional στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE, το πρωί της Δευτέρας.

«Όσον αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, επιλέγουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν αποκλείουμε να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί μέσα. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε στο εσωτερικό του κλαμπ… Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις δυσκολεύει τα πράγματα τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για την αστυνομία».

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Μόνο τρία πτώματα είχαν εντοπιστεί μέχρι αργά την Κυριακή, χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ταυτοποίηση των υπόλοιπων σορών μπορεί να διαρκέσει μέρες, καθώς δείγματα DNA θα πρέπει να σταλούν στη Μαδρίτη για επεξεργασία.

Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν ένα ζευγάρι, ο Χόρχε και η Ρόζα Μπαγιώτα, που είχαν ταξιδέψει στη Μούρθια από την κοντινή πόλη Καραβάκα με δύο φίλους, ανέφερε η El Mundo. Το ζευγάρι είχε τρία παιδιά.

Μια φίλη που τους είχε συνοδεύσει στο κλαμπ εκείνο το βράδυ έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στη μητέρα της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, λέγοντας: «Σ’ αγαπώ μαμά. Θα πεθάνουμε, μαμά σε αγαπώ». Στο βάθος ακουγόταν κόσμος να φωνάζει να ανάψουν τα φώτα.

Δεν ήταν σαφές εάν η 28χρονη γυναίκα ήταν μεταξύ των νεκρών, αλλά ο πατέρας της, ο οποίος αναφέρεται μόνο στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως Jairo, είπε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα περισσότερο από αυτήν.

Ο Μπαλέστα είπε ότι οι δομικές ζημιές στα κτίρια έκαναν δύσκολη την πρόσβαση.

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθούμε να βγάλουμε τα πτώματα, να ασφαλίσουμε την περιοχή, να φροντίσουμε τις οικογένειες, να τις αναγνωρίσουμε, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο», είπε ο Μπαλέστα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα, δύο γυναίκες, ηλικίας 22 και 25 ετών, και δύο άνδρες ηλικίας 40 ετών υποβλήθηκαν σε θεραπεία για εισπνοή καπνού.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο του νυχτερινού κέντρου, το οποίο έχει ισόγειο και πρώτο όροφο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Ντιέγκο Σεράλ στο Radio Onda Regional de Murcia.

Έντεκα από τα 13 πτώματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής βρέθηκαν στον πρώτο όροφο της La Fonda, ενώ δύο βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια στο ισόγειο. Η αστυνομία είπε ότι η θερμοκρασία στο νυχτερινό κέντρο μπορεί να έφτασε μεταξύ 1.000 και 1.500 C, σύμφωνα με το La Verdad de Mercia.

Ένας από τους αγνοούμενους ήταν ο Éric Hernández, με καταγωγή από τη Νικαράγουα και ο οποίος γιόρταζε τα 30ά του γενέθλια με φίλους και οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Sergio, και της μητέρας του, Marta, στο La Fonda, ανέφερε η εφημερίδα.

Ένας ξάδερφός του, ο Walter Hernández, ο οποίος επέζησε αφού έφυγε από την ομάδα για να πιει ένα ποτό στον κάτω όροφο, είπε ότι αγνοούνται οκτώ μέλη του κόμματος.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας είπε ότι ένιωσε «πόνο και απογοήτευση» μετά από «αυτή την τραγική μέρα στη Μούρθια» και ευχαρίστησε τους διασώστες για το «υποδειγματικό έργο τους».

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε «αλληλεγγύη στα θύματα και τους συγγενείς της τραγικής πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο της Μούρθια».