Ο Ερυθρός Σταυρός, προειδοποιεί ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους, τις επόμενες δεκαετίες.

Το σοβιετικής εποχής φράγμα Καχόβκα, τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο. Το ρήγμα, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και τεράστιες ποσότητες νερού θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η Ουκρανία βέβαια, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα κατ’ εντολή της Δύσης για να περιορίσει τις προμήθειες νερού προς την Κριμαία.

Τα νερά έχουν επίσης παρασύρει αμέτρητες νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία τους με τα νέα δεδομένα, συνεπώς ο κίνδυνος αυξάνει. Ουδείς γνωρίζει εάν βρίσκονται στα ναρκοπέδια ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.

«Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν με κάποιο τρόμο», δήλωσε ο Τόλεφσεν σε ηχητικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν κάτω από το νερό στη Δανία το 2015, ήταν ακόμα ενεργές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος για τα δεδομένα της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αφήσει σε τμήματα της χώρας μεγάλο αριθμό ναρκών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Εκτός από τις νάρκες κατά προσωπικού, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές οβίδες πυροβολικού και νάρκες κατά τεθωρακισμένων. Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι ασαφής, δήλωσε ο Τόλεφσεν.

«Απλά ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τόλεφσεν είπε ότι το θέμα με τις νάρκες δεν είναι απαραίτητα ο αριθμός τους, αλλά το πού βρίσκονται -ειδικά με μια χώρα όπως η Ουκρανία που βασίζεται πολύ στη γεωργία.

Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές, που ελέγχουν μέρος της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. «Είναι πιθανή η μεταφορά ναρκών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων», δήλωσε το στηριζόμενο από τη Ρωσία κέντρο ελέγχου εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις πέντε στην Ουκρανία που η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει. «Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα αρχίσουμε άμεσα να οργανώνουμε τις έρευνες στα εδάφη. Αλλά προς το παρόν, να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί».