Ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα drones στην Κριμαία στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα μία έφηβη να χάσει τη ζωή της, γνωστοποίησε ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα περιφερειάρχης της χερσονήσου. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με αεροπορικές επιδρομές στην Οδησσό.

«Κατόπιν επίθεσης του εχθρού (της Ουκρανίας) με drones, τέσσερα κτίρια της δημόσιας διοίκησης υπέστησαν ζημιές (…) στη βορειοδυτική Κριμαία», ανέφερε ο Σεργκέι Αξιόνοφ – που έχει διορίσει η Ρωσία – σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, προσθέτοντας: «Δυστυχώς, η αεροπορική επιδρομή δεν έμεινε χωρίς θύματα – έφηβη είναι νεκρή».

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μικολάιφ και στην Οδησσό, πόλεις της νότιας Ουκρανίας όπου βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη Μικολάιφ, «οι Ρώσοι έπληξαν το κέντρο της πόλης. Χώρος στάθμευσης και τριώροφη πολυκατοικία βρίσκονται στις φλόγες. Πυροσβέστες επιχειρούν επιτόπου», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι Κιμ, ο επικεφαλής των αρχών της ομώνυμης περιφέρειας.

«Δεκαοκτώ άνθρωποι συνολικά τραυματίστηκαν, οι εννέα εισήχθησαν σε νοσοκομείο, ανάμεσά τους πέντε παιδιά», ενώ «δύο άνθρωποι βγήκαν από τα συντρίμμια», πρόσθεσε αργότερα.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ιδίως για το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή.

Κρατήρες στο έδαφος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μικολάιφ, τον Ολεξάντρ Σενκέβιτς, «υπάρχει τεράστιος κρατήρας στο έδαφος κοντά σε τριώροφη πολυκατοικία» και «η πυρκαγιά είναι πολύ σοβαρή».

«Πέντε πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές», ανέφερε αργότερα ο αιρετός, τονίζοντας πως «περίπου 15» χώροι στάθμευσης υπέστησαν ζημιές.

Σε φωτογραφίες που μεταφόρτωσε βλέπει κανείς πολυώροφο κτίριο να καταβροχθίζεται από τις φλόγες και πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Νωρίτερα είχε κηρυχθεί συναγερμός εξαιτίας επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μικολάιφ, η οποία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ρωσικών επιδρομών αφότου άρχισε η εισβολή την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Καταστροφές στο κέντρο της Οδησσού»

Στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μικολάιφ, τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

«Έπειτα από ρωσική επίθεση (…) υπάρχουν καταστροφές στο κέντρο της Οδησσού», ανέφερε ο κ. Κίπερ μέσω Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν. Διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας βρίσκονται επί ποδός.

Σε οπτικό υλικό που μεταφόρτωσε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, εικονίζονται κτίρια που υπέστησαν ζημιές και άνδρας καθώς σκουπίζει σπασμένα γυαλιά στο εξωτερικό κτιρίου.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε πως εντόπισε την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας προς την κατεύθυνση της Οδησσού, όπου ο κ. Κίπερ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.

Αυτή ήταν η τρίτη συναπτή νύχτα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην Οδησσό. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έγινε επίθεση με στόχο «τερματικούς σταθμούς σιτηρών και λιμενικές υποδομές» στην Οδησσό και στην Τσορνόμορσκ, και «σιλό και προκυμαίες στο λιμάνι της Οδησσού» υπέστησαν ζημιές.

Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποδομές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού».

Χθες Τετάρτη, η Μόσχα διεμήνυσε πως στο εξής θα θεωρεί στρατιωτικό στόχο οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την πλευρά του, το Κίεβο απαιτεί να προσφερθεί διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή σιτηρών.