Ποιος είπε ότι οι ιστορίες κατασκοπείας αποτελούν πλέον ρετρό και θυμίζουν εποχές Ψυχρού Πολέμου; Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως τη σύλληψη δύο Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι κατά πληροφορίες προσπάθησαν «να προμηθεύσουν αεροπορική τεχνολογία στη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση. Μπορεί η ιστορία να μην περιλαμβάνει μυστικές συναντήσεις, κωδικοποιημένα ονόματα και καμπαρντίνες, όπως στις κατασκοπικές ταινίες, ωστόσο οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Οι οποίες μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες, δεδομένου ότι τα αδικήματα έγιναν ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο 59χρονος Σίριλ Γκρέγκορι Μπουγιανόφσκι και ο 55χρονος Ντάγκλας Ρόμπερτσον είναι ιδιοκτήτες της KanRus Trading Company. Η οποία, όπως λέει το όνομά της, έχει απευθείας εμπορικές συναλλαγές από το Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια. Σε έλεγχο ρουτίνας που έκανε η υπηρεσία Task Force KleptoCapture του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αποδείχτηκε ότι οι δύο τους αγόρασαν και έστειλαν στη Ρωσία «δυτικό αεροπορικό εξοπλισμό» (χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις), ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή τόσο εμπορικών, όσο και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Σε offshore οι πληρωμές, μέσω Λάος οι συναλλαγές

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν πως τα συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκονται στη λίστα των απαγορευμένων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν στη Ρωσία όσο διαρκούν οι κυρώσεις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, διευκρίνισε ότι οι πληρωμές από τις ρωσικές εταιρείες που παρέλαβαν τον εξοπλισμό έγινε σε λογαριασμούς offshore εταιρειών, που είναι συνδεδεμένες με την KanRus. Επίσης, ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δεν εστάλη με πτήση μέσω μιας δυτικοευρωπαϊκής χώρας, αλλά κρατών του Τρίτου Κόσμου, όπως π.χ. το Λάος και η Μιανμάρ. Από αυτό συνεπάγεται ότι όχι μόνο γνώριζαν, αλλά προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφές τις συναλλαγές.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων αποδέχτηκαν τις κατηγορίες της απόπειρας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εξαγωγής απαγορευμένων προϊόντων, που επισύρουν μέχρι και δεκαετή κάθειρξη, αρκεί να μην τους απαγγελθεί η κατηγορία της κατασκοπείας. Αν κατηγορηθούν όντως για κατασκοπεία, οι ποινές που αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγαλύτερες.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον ένα χρόνο που υφίστανται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 20 περιπτώσεις Αμερικανών πολιτών που προσπαθούν να προσπεράσουν τις απαγορεύσεις και να κάνουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Αυτή, όμως, ήταν η πιο σημαντική, δεδομένου ότι όλες οι άλλες αφορούσαν χαβιάρι, πούπουλα χήνας της Αρκτικής ή δέρματα αρκούδων.

Photo credits: Shutterstock