Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα θελήσει να διαπραγματευτεί όσο προσπαθεί ακόμη να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αισιόδοξος» σε σχέση με το τί θα μπορούσε να συμβεί στη σύγκρουση το καλοκαίρι.

«Βλέπω μια συγκέντρωση στρατευμάτων και στις δύο πλευρές, την ξεκάθαρη βούληση της Ρωσίας να προσπαθήσει να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βαρκελώνη. «(Η Ρωσία) δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση όσο προσπαθεί να κερδίσει τον πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν θα σταματήσει την εκστρατεία μέχρι οι στρατιωτικοί στόχοι της να επιτευχθούν.

Τα σχόλια του Μπορέλ διατυπώνονται την ίδια ημέρα που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της έπληξε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις και οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να έχουν το πάνω χέρι ενόψει αυτού που το Κίεβο ελπίζει ότι θα είναι μια καθοριστική αντεπίθεση.

«Φοβάμαι ότι από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει 300.000 άνδρες εκεί, διπλάσιους σε σύγκριση με την έναρξη της εισβολής», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση.

Η παρουσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «τεράστια», εξακολουθούν να βομβαρδίζουν καθημερινά και να καταστρέφουν μη στρατιωτικές υποδομές, πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι δεν το κάνουν αυτό χωρίς σχέδιο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, που σημαίνει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, γιατί αν δεν τη βοηθήσουμε, η Ουκρανία δεν μπορεί να αμυνθεί (μόνη της)», είπε ο Μπορέλ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ