Η κυβέρνηση Μπάιντεν ειδοποιήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες, ότι το γεγονός πως υποστηρίζει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων κατά την διάρκεια του συνεχιζόμενου μακελειού στη Γάζα, προκαλεί εκ μέρους του αραβικού κόσμου αυξανόμενη οργή.

«Μας στερεί το αραβικό κοινό για μια ολόκληρη γενιά», σημειώνει το διπλωματικό τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Το περιεχόμενό του, υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη οργή κατά των ΗΠΑ, που ραγδαία μεγάλωσε μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

«Χάνουμε άσχημα στο πεδίο μάχης της επικοινωνίας», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της Τετάρτης από την αμερικανική πρεσβεία στο Ομάν, το οποίο παραθέτει συνομιλίες με «ευρύ φάσμα αξιόπιστων και νηφάλιων επαφών».

Η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Ισραήλ εκλαμβάνεται «ως υλική και ηθική ενοχή σε αυτό που θεωρούν πιθανά εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η επιστολή.

Το τηλεγράφημα από την πρεσβεία συντάχθηκε από τον δεύτερο υψηλότερο αξιωματούχο των ΗΠΑ στην Μουσκάτ του Ομάν και στάλθηκε, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στη CIA και στο FBI.

Ένα άλλο τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του CNN από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο μετέφερε στην Ουάσιγκτον το σχόλιο μιας κρατικής αιγυπτιακής εφημερίδας ότι «η σκληρότητα και η αδιαφορία του προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστίνιους ξεπέρασε όλους τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ».

Οι πιέσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν αυξηθεί, αλλά δεν προκαλεί μόνο αυτ΄΄ο ανησυχία. Ο Μπάιντεν ήρθε επίσης αντιμέτωπος και με την απογοήτευση που αυξάνεται στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που οι αντιδράσεις για κατάπαυση του πυρός από διαδηλωτές πληθαίνουν. Oι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες είναι καθημερινό φαινόμενο κοντά στο συγκρότημα του Λευκού Οίκου. Και αυτή την εβδομάδα, μια από τις εισόδους κοντά στη Δυτική Πτέρυγα καλύφθηκε με έντονα κόκκινα αποτυπώματα χεριών και συνθήματα όπως «γενοκτονία Τζο», σε μια άλλη συμβολική διαμαρτυρία.