Η Ουκρανία θα ήθελε να μετονομάσει τη Ρωσία και ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απορρίπτει την ιδέα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (13/03).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Politico», έχει κυκλοφορήσει ένα διαδικτυακό αίτημα που προτρέπει την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει επίσημα το όνομα της Ρωσίας σε «Μοσχοβία», ένας όρος που προέρχεται από τον 13ο αιώνα και αναφέρεται σε μεγάλες εκτάσεις της σημερινής βορειοδυτικής Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ουκρανικής προσπάθειας να μειωθεί αυτό που οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως είναι η ιστορική συνέχεια της καταγωγής τους. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, βέβαια, έχουν ήδη καταγγείλει το σχέδιο και το έχουν επικρίνει ως πρόκληση.

Επισημαίνεται ότι αυτή η πρόσφατη διαμάχη έχει τις ρίζες της σε μια ιστορική σύγκρουση για το αν μια εκ των Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να θεωρείται ως ο νόμιμος διάδοχος των Ρως του Κιέβου, δηλαδή του πρώτου κράτους των Σλάβων της Ανατολής, που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Ποια είναι η άποψη της Ουκρανίας για το ζήτημα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται προσεκτική ιστορική και πολιτιστική εξέταση σε σχέση με τις πιθανές διεθνείς νομικές συνέπειες, αλλά δεν το απέκλεισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας με αίτημα την ολοκληρωμένη επεξεργασία του, ιδίως με τη συμμετοχή των επιστημονικών ιδρυμάτων, και την ενημέρωση εμού και της συντάκτριας της αναφοράς για τα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά της, η Βαλέρια Σακχβορόστοβα, συγγραφέας αυτής της διαδικτυακής αίτησης, ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι δικαιολογημένη, καθώς θα καταστρέψει τις ψευδείς αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κοινή καταγωγή με την Ουκρανία, καθώς και την καταπάτησή της στην ιστορία με τους Ρως του Κιέβου.

«Για τους ξένους, τα ονόματα “Ρως” (όπως σημειώνονταν οι Ρως του Κιέβου στους ιστορικούς χάρτες) και τα ονόματα “Ρωσία”, “Russie” και “Russland” φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, σαν να πρόκειται για το όνομα ενός κράτους που έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου και μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες”, έγραψε η Βαλέρια Σακχβορόστοβα στην αναφορά προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σε διεθνές επίπεδο. Γράφονται βιβλία μυθοπλασίας, γυρίζονται ταινίες και η Ρωσία παρουσιάζεται ως Ρως, κάτι που είναι απαράδεκτο”, πρόσθεσε η ίδια, επισημαίνοντας: «Η μετονομασία της χώρας θα έπληττε την καρδιά της πολιτιστικής παράδοσης της Ρωσίας και το όραμα της ιστορίας της».

Τι είναι η «Μοσχοβία»

Ο Μέγας Πέτρος μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας ή «Μοσχοβία» σε Ρωσική Αυτοκρατορία το 1721. Με τη νίκη του κατά τη διάρκεια του πολέμου επί της Σουηδίας, ο Μέγας Πέτρος προσάρτησε τεράστια τμήματα του σημερινού ουκρανικού εδάφους και μετέφερε ιστορικά αντικείμενα στη Ρωσία από το Κίεβο.

Εντούτοις, ορισμένοι σημερινοί Ρώσοι ιστορικοί το αρνούνται αυτό, λέγοντας ότι ο τσάρος Ιβάν Γκρόζνι (γνωστός και ως Ιβάν ο Τρομερός) μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας σε Βασίλειο των Ρως κατά τον 16ο αιώνα.

Ρωσία
Ο όρος «Μοσχοβία« προέκυψε τον 13ο αιώνα και αναφερόταν σε μεγάλες εκτάσεις της σημερινής βορειοδυτικής Ρωσίας | WikiCommons

Οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσία

Πάντως, είτε πάρει το «πράσινο φως» είτε όχι, το Κρεμλίνο εξοργίστηκε από την ουκρανική κίνηση για μετονομασία της Ρωσίας σε «Μοσχοβία».

«Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας δημιουργίας αντιρωσισμού από την Ουκρανία», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στο Telegram.

Photos credits: Unsplash