Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αναστέλλεται, για την περίπτωση που υπάρξει κάποια «προβοκάτσια» από τις ουκρανικές δυνάμεις, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Ρωσία κυβερνήτη αυτής της ουκρανικής επαρχίας, σε συνέχεια των εκκενώσεων πόλεων τα προηγούμενα 24ωρα.

Η Ρωσία κατέλαβε τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ο ουκρανικός στρατός αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη.

Δυνητικά, μεταξύ των εδαφών αυτών είναι και η Ζαπορίζια, απ’ όπου τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι απομακρύνουν κατοίκους κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή. Υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 1.000 παιδιά.

«Είδαμε τη στάθμη (σ.σ. του νερού στον κοντινό Ταμιευτήρα Καχόφκα) να ανεβαίνει στα 17,08 μέτρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός είναι ένας ελιγμός. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σταμάτησαν προσωρινά», φέρεται να είπε ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, σύμφωνα με το TASS, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε πρόσφατα ότι και οι έξι αντιδραστήρες στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κατάσταση «εν ψυχρώ διακοπής», που σημαίνει ότι δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αλλά εξακολουθούν να είναι φορτωμένοι με πυρηνικό υλικό.

Ο Γκρόσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κατάσταση γύρω από τη μονάδα αυτή είναι «δυνητικά επικίνδυνη». Ο ΙΑΕΑ έχει εκδώσει και στο παρελθόν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, επειδή λόγω των βομβαρδισμών διακόπτεται προσωρινά η ηλεκτροδότησή του.

Μαζικές εκκενώσεις πόλεων υπό ρωσική κατοχή

Επικαλούμενη την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών από το Κίεβο, η Μόσχα διέταξε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους να εκκενώσουν προσωρινά μια σειρά από περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προκαλέσει «τρελό πανικό» καθώς εκκενώνει μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε από την πλευρά του την Κυριακή ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ρωσία είχε καλέσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν 18 οικισμούς στην περιοχή της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου του Ενερχοντάρ, που είναι κοντά στο εργοστάσιο, πριν από την αντεπίθεση του Κιέβου που αναμένεται το προσεχές διάστημα.