Με βάση ανοιχτές πηγές, η ρωσική υπηρεσία του BBC κατάφερε -σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών- να ταυτοποιήσει τα ονόματα 29.217 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 870 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί κατά την απόκρουση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Συνολικά, τον τελευταίο μήνα κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα ονόματα 1.800 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι, παρότι επιβεβαιώνεται ότι οι στρατιωτικοί αυτοί σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα, δεν είναι γνωστή για όλους η ημερομηνία θανάτου σε αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνει ότι δημοσιεύει μόνο στοιχεία τα οποία είναι επαληθευμένα από ανοιχτές πηγές: από ανακοινώσεις αξιωματούχων και ΜΜΕ, από αναρτήσεις συγγενών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πληροφορίες από τα κατά τόπους νεκροταφεία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική υπηρεσία του BBC εκτιμά πως μέχρι τον Αύγουστο η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 60.000 νεκρούς

Από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει χάσει 2.306 αξιωματικούς στην Ουκρανία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 854 στρατιωτικοί που ανήκουν στις επίλεκτες μονάδες (αξιωματικοί των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, των πεζοναυτών, των ειδικών δυνάμεων, των μονάδων ειδικού σκοπού της Ρωσικής Φρουράς, καθώς και 178 στρατιωτικούς πιλότους).

Οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona και η Meduza υπολόγισαν πρόσφατα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνολικές απώλειες της Ρωσίας στον πόλεμο μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 ανέρχονται σε 47.000.

Κατά συνέπεια, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC , σύμφωνα με την πιο προσεκτική εκτίμηση, μέχρι τον Αύγουστο η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 60.000 νεκρούς στην Ουκρανία.