Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιήσουν επίθεση στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σ’ ένα επεισόδιο κατά το οποίο δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Εξαιτίας της επίθεσης, το μη στρατιωτικό λιμάνι στη Ρωσία, το οποίο διαχειρίζεται το 2% των παγκόσμιων πετρελαϊκών προμηθειών και από το οποίο εξάγονται επίσης σιτηρά, υποχρεώθηκε να σταματήσει προσωρινά τις κινήσεις των πλοίων, πριν επαναλάβει στη συνέχεια την ομαλή λειτουργία του, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου που υπάρχει εκεί.

Δεν έκανε αναφορά σε ζημιές η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του πως η ουκρανική επίθεση απωθήθηκε στα ύδατα έξω από τη βάση και πως τα δύο θαλάσσια drones καταστράφηκαν. Δεν έκανε καμιά αναφορά σε οποιεσδήποτε ζημιές.

Ωστόσο πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφερε πως το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού Ολενεγκόρσκι Γκόρνιακ υπέστη μεγάλο ρήγμα στο κύτος του και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μάχης, έπειτα από την επιχείρηση αυτή, για την οποία η πηγή είπε πως διεξήχθη από κοινού από το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και την υπηρεσία πληροφοριών SBU.

Άλλη πηγή με γνώση των επιχειρήσεων στο εν λόγω λιμάνι στη Ρωσία δήλωσε πως ένα μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο χρειάσθηκε να ρυμουλκηθεί προς την ακτή επειδή δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του αφού υπέστη ζημιές.

Η πηγή, η οποία δεν κατονόμασε το πλοίο, δήλωσε πως πετρέλαιο και σιτηρά φορτώνονται τώρα σε πλοία στο λιμάνι, η λειτουργία του οποίου έχει εξομαλυνθεί ώρες μετά την επίθεση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως και από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για ζημιές στο πολεμικό Ολενεγκόρσκι Γκόρνιακ.

Βίντεο «προδίδουν» τη Ρωσία

Ωστόσο σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φέρεται ότι εικονίζεται η ζημιά στο εν λόγω πλοίο. Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέσα και έξω από τη Ρωσία και ειδησεογραφικούς ιστότοπους απεικόνιζαν πλοία να κινούνται σε μικρή απόσταση από την ακτή, καθώς ακούγονταν πυρά από την κατεύθυνση της θάλασσας.

Το συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, έχει ηλικία 43 ετών, ανήκει στον Βόρειο Στόλο που διαθέτει η Ρωσία και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 450 τόνων, καθώς και 25 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πρόσφατα, αξιοποιήθηκε για τη μεταφορά πολιτικών οχημάτων και αγαθών από και προς την Κριμαία.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως άλλα δύο ρωσικά πλοία χτυπήθηκαν από την ουκρανική επίθεση, για την οποία μάλιστα, ο επίσημος λογιαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter ανέφερε με ειρωνική διάθεση: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο καταστράφηκε… παρακολουθήστε online δωρεάν χωρίς εγγραφή!».

Ο Αντρέι Κραβτσένκο, αξιωματούχος των δημοτικών αρχών του Νοβοροσίσκ, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram πως το Ολενεγκόρσκι Γκόρνιακ ήταν ένα από τα δύο πλοία που «αντέδρασαν ακαριαία» για να αποκρούσουν την ουκρανική επίθεση στη Ρωσία.

Η Ουκρανία παραμένει «σιωπηλή»

Δημόσια, η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Νοβοροσίσκ, με εκπρόσωπο του ουκρανικού ναυτικού να λέει ότι δεν είχε «καμία σχέση» με αυτήν. Το Κίεβο δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη σύνδεσή του με την επίθεση στην Κριμαία.

Η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιεί μια μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στο λιμάνι της Φεοντόσια και «ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να περιμένουμε εκρήξεις εκεί».

Με πληροφορίες από New York Times