Οκτώ νεκροί μαθητές, ο φύλακας του σχολείο και μία δασκάλα, είναι ο τραγικός απολογισμός μετά από πυρ που άνοιξε σε σχολείο στο Βελιγράδι το πρωί της Τετάρτης ένας έφηβος που φέρεται να πήρε το όπλο του πατέρα του.

Εισήλθε στο κτίριο στις 8:40 η ώρα το πρωί και, αφού πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο, άρχισε να πυροβολεί κατά των μαθητών.

Ο 14χρονος έχει συλληφθεί

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 14χρονος μαθητής έχει συλληφθεί. Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το δημοτικό σχολείο Vladislav RIbnikar στη συνοικία του κεντρικού Βελιγραδίου Βράτσαρ όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

“Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς”, είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και διενεργείται έρευνα για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι επιθέσεις είναι ένα σχετικό σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο, τα δυτικά Βαλκάνια βρίθουν από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές της δεκαετίας του 90.

Οι σερβικές αρχές έχουν χορηγήσει αμνηστία σε πολλούς ιδιοκτήτες που παρέδωσαν ή δήλωσαν τα παράνομα όπλα τους.

Πληροφορίες για 8 νεκρούς και τραυματίες

Σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και συγκεκριμένα ότι εννιά άτομα συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους και συγκεκριμένα επτά μαθητές, ένας δάσκαλος και ένας φρουρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ξένα Μέσα, τα παιδιά αρχικά νόμιζαν ότι κάποιος πετούσε κροτίδες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων, ο μαθητής που πυροβόλησε δεν είχε ποτέ πρόβλημα με κανέναν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, «μέλη του υπουργείου Εσωτερικών στο Βελιγράδι ενημερώθηκαν ότι σήμερα το πρωί στις 08:40 σημειώθηκε πυροβολισμός στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar» στο Vračar.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι η αστυνομία έστειλε όλα τα διαθέσιμα περιπολικά και συνέλαβε τον ύποπτο ανήλικο, μαθητή της έβδομης τάξης, ο οποίος, όπως υποψιάζεται, πυροβόλησε από το όπλο του πατέρα του προς τους μαθητές και της ασφάλειας του σχολείου».

«Πυροβόλησε τη δασκάλα επειδή πήρε μονάδα»

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που έρχονται στο φως, ο δράστης «πήρε μονάδα στην ιστορία και μετά τρελάθηκε. Πυροβόλησε την δασκάλα Ιστορίας στο γραφείο και μετά και τους φίλους του. Τα είχε όλα Α (σ.σ. βαθμούς) και όλοι τον λέμε σπασίκλα», λένε οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου.

Άλλα παιδιά ανέφεραν:

«Φοβηθήκαμε, έγινε χάος, πανικός. Κρυβόμασταν. Πυροβόλησε τον φύλακα στο κεφάλι».

* Φωτογραφία: Getty Images