Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ είπε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται και ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ, στην Ουκρανία.

«Σήμερα, οι ομάδες προωθήθηκαν το μέγιστο 130 μέτρα (…) Διεξάγονται σκληρές μάχες, αλλά οι ομάδες συνεχίζουν την προώθησή τους», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι ομάδες αρχίζουν να λαμβάνουν πυρομαχικά. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη στην πράξη», πρόσθεσε.

Το Κίεβο επικρίνει το Βερολίνο

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Άντριι Μέλνικ, επέκρινε τη Γερμανία επειδή δεν τιμά επαρκώς τους Ουκρανούς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τις επικρίσεις αυτές έκανε ο Μέλνικ σε δηλώσεις που πραγματοποίησε για την 78η επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

«Σχεδόν ποτέ δεν βλέπεις τη λέξη Ουκρανία στα γερμανικά σχολικά εγχειρίδια για τα χρόνια του πολέμου», δήλωσε ο Μέλνικ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σχεδόν πάντα στη Ρωσία όταν γίνεται λόγος για τα θύματα της Σοβιετικής Ένωσης και τις στρατιωτικές επιτυχίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σχεδόν κανείς στη Γερμανία δεν γνωρίζει για αυτά τα θύματα», πρόσθεσε ο Μέλνικ σε σχόλια στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού μνημείου για τους Ουκρανούς που υπήρξαν θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κέντρο του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας πρόσφατα, είχε κάνει λόγο για 8 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που σκοτώθηκαν το διάστημα 1939-1945.