Σχεδόν 60 Γάλλοι ηθοποιοί και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες καταγγέλουν το «λιντσάρισμα» του ατιμασμένου θρύλου του κινηματογράφου Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει άλλες κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Μια ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από τη Βρετανίδα ηθοποιό Charlotte Rampling, την πρώην πρώτη κυρία και τραγουδίστρια της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι και την πρώην σύντροφο του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ηθοποιό Carole Bouquet, ισχυρίζεται ότι ο σταρ είναι θύμα ενός «χειμάρρου μίσους». «Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι ίσως ο σπουδαιότερος από όλους τους ηθοποιούς», προστίθεται στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έχει γυρίσει περισσότερες από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κατηγορήθηκε για βιασμό το 2020 και έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση από περισσότερες από δώδεκα γυναίκες.

Παρά την απουσία δικαστικής απόφασης εναντίον του, πολλοί έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τον ηθοποιό τις τελευταίες ημέρες. Στην επιστολή, οι υποστηρικτές του έγραψαν: «Δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά στο λιντσάρισμα που αντιμετωπίζει».

Η επιστολή ανέφερε ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δέχθηκε επίθεση «σε πείσμα του τεκμηρίου αθωότητας από το οποίο θα είχε ωφεληθεί, όπως όλοι οι άλλοι, αν δεν ήταν ο γίγαντας του κινηματογράφου που είναι».

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος γίνεται 75 ετών την Τετάρτη αποκάλεσε τους υπογράφοντες της επιστολής «θαρραλέους» και επαίνεσε το περιεχόμενο της. «Νόμιζα ότι ήταν όμορφο», είπε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Ο Ντεπαρντιέ παραδέχτηκε ότι του είχαν δείξει την επιστολή πριν από τη δημοσίευσή της, αλλά επέμεινε ότι δεν την είχε ζητήσει. Είπε επίσης ότι μια σειρά από πρόσωπα αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

Ο ηθοποιός αντιμετωπίζει νέο έλεγχο για σεξουαλικά σχόλια, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικά με μια νεαρή κοπέλα που ιππεύει ένα άλογο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα το 2018, τα οποία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ στην εθνική τηλεόραση αυτόν τον μήνα. «Όταν οι άνθρωποι επιτίθενται στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ με αυτόν τον τρόπο, επιτίθενται στην τέχνη», ανέφερε η επιστολή. «Η Γαλλία του χρωστάει τόσα πολλά. Ο κινηματογράφος και το θέατρο δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τη μοναδική και εξαιρετική προσωπικότητά του», είπαν οι διασημότητες.

«Κανείς δεν μπορεί να σβήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του έργου του στην εποχή μας». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο Ντεπαρντιέ έγινε στόχος «ανθρωποκυνηγητού», ενώ η οικογένειά του κατήγγειλε μια «πρωτοφανή συνωμοσία» εναντίον του.

Οι αντιδράσεις για την επιστολή

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα καταδίκασαν τα σχόλια του Μακρόν ως «προσβολή» για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Πολιτικοί κατέκριναν επίσης τον Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η επιστολή, με τίτλο «Μην σβήνετε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ», πυροδότησε νέο κύμα αγανάκτησης. Ο Laurent Boyet, ιδρυτής της Les Papillons, μιας ομάδας που καταπολεμά τη βία κατά των παιδιών, είπε ότι η επιστολή ήταν «άσεμνη» και πρόσθεσε ότι η οργάνωση αποσύρει έναν από τους υπογράφοντες, τον ηθοποιό Pierre Richard, από πρεσβευτή της.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των θυμάτων», είπε ο Boyet. Η Anne-Cecile Mailfert, επικεφαλής του Ιδρύματος Γυναικών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ενώ η ακτιβίστρια Emmanuelle Dancourt, της ομάδας MeTooMedias, είπε ότι ήταν «λυπημένη» και «τρομοκρατημένη» από την επιστολή. Αλλά είπε επίσης ότι κατανοούσε πώς ένιωθαν οι φίλοι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ότι έπρεπε να τον υπερασπιστούν.

«Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι οι φίλοι μας, οι πατέρες μας, οι σύζυγοί μας, οι γείτονές μας, οι συνάδελφοί μας, οι άνθρωποι που γνωρίζουμε», είπε.

Η υπουργός Πολιτισμού, Rima Abdul Malak είπε ότι ο ηθοποιός μπορεί να εξαιρεθεί από το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής, το κορυφαίο βραβείο της χώρας.

Πηγή: The Guardian

*Photo Credits: SHUTTERSTOCK