Με καλυμμένο το ένα μάτι κι ένα μεταλλικό μπικίνι φιγουράρει στο εξώφυλλο του Playboy στην Ουκρανία –του πρώτου τεύχους που εκδόθηκε στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής– η σύζυγος ενός Ουκρανού πολιτικού που επέζησε φερόμενης απόπειρας δολοφονίας.

Η Ιρίνα Μπιλοτσέρκοβετς, ο σύζυγος της οποίας είναι συνεργάτης του δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, υποβλήθηκε σε πολύμηνη θεραπεία και αναπλαστικές επεμβάσεις μετά τον τραυματισμό της σε ένοπλη επίθεση στις 26 Φεβρουαρίου του 2022, μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το μοντέλο και παρουσιάστρια έχει έκτοτε αναδειχθεί σε ένα από τα σύμβολα αντίστασης στην Ουκρανία. Η Μπιλοτσέρκοβετς νοσηλεύτηκε επί μήνες σε νοσοκομείο στο Βερολίνο.

Playboy

«Ράμματα, πληγές, τραύματα παντού»

«Μου λείπει ένα μάτι, σωληνάκια βγαίνουν από το σώμα μου, τα μαλλιά μου κουρεμένα για την επέμβαση. Ράμματα, πληγές, τραύματα παντού. Ήμουν σαν το τέρας του Φρανκεστάιν.

Το σαγόνι μου είχε σπάσει, σαν κλαδί. Δεν έχω πλέον όμορφο πρόσωπο, αλλά το υπόλοιπο σώμα μου είναι όμορφο», είπε στο ουκρανικό Playboy αναφερόμενη στην πρώτη φορά που αντίκρισε τον εαυτό της στον καθρέφτη μετά τις επεμβάσεις.

Η Μπιλοσέρκοβετς συνεργάζεται τώρα με πολιτιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Μου είπαν ότι θα πεθάνω. Δεν συμφώνησα»

Η Ουκρανή μητέρα μετέφερε τα τρία παιδιά της στο σπίτι τους σε συνοικία του Κιέβου όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι ένας δυνατός πόνος στο κεφάλι κι ότι είχα το χρόνο να σταματήσω το αυτοκίνητο», δήλωσε στο ισπανικό μέσο ενημέρωσης El Confidencial για την επίθεση, στην οποία έχασε το ένα της μάτι, έσπασε το σαγόνι της και το σώμα της γέμισε πληγές από σφαίρες και ουλές από τις τέσσερις επεμβάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε.

Η γραμμή του μετώπου απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας τότε, αλλά φιλορωσικές δυνάμεις -ανάμεσά τους μισθοφόροι της Wagner και Τσετσένοι κομάντος– είχαν φθάσει στο Κίεβο, με τον πρόεδρο της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι να γλιτώνει από τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η Μπιλοτσέρκοβετς σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός τραυματιοφορέα που σταμάτησε την αιμορραγία της και στη συνέχεια ξεκίνησε μια πολύμηνη θεραπεία και υποβλήθηκε σε αναπλαστικές επεμβάσεις.

«Το θέμα δεν ήταν να σωθούν τα κάλλη μου, ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι γιατροί στην Ουκρανία μου είπαν ότι πιθανώς θα πεθάνω. Δεν συμφώνησα, ούτε κι ο άντρας μου», είπε.

Το ουκρανικό Playboy ανέφερε ότι η Μπιλοτσέρκοβετς είναι μια από τις ηρωίδες του αφιερώματός του στην «αντοχή των γυναικών στην Ουκρανία, που τραυματίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου, αλλά δεν έχασαν τη δίψα τους για ζωή και αποτελούν παράδειγμα θάρρους».

Ο εκδότης ανέφερε ότι μέρος των εσόδων του περιοδικού θα διατεθεί για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Το περιοδικό εκδίδεται στη χώρα από το 2005, αλλά τους τελευταίους 18 μήνες είχε περιοριστεί μόνον στην ηλεκτρονική του έκδοση.