Η τακτική της Ρωσίας να στήνει το έδαφος για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της, συνεχίζεται σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, φημολογείται πως η Ρωσία θα εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, το οποίο έχει περάσει στην κατοχή της, και θα το μεταδώσει ως επίθεση των Ουκρανών.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στο Facebook του Γραφείου Μυστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, οι πληροφορίες που διαθέτουν, υποστηρίζουν πως ο Putin έχει διατάξει τα στρατεύματα να προετοιμάσουν μια τρομοκρατική επίθεση στο Τσερνόμπιλ, με εντολή στη συνέχεια να αποδώσουν την ευθύνη της επίθεσης στους Ουκρανός.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει περιέλθει σε ρωσική κατοχή και παραμενει πλήρως αποσυνδεδεμένο από το σύστημα παρακολούθησης που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Την περασμένη εβδομάδα ο IAEA είχε ανακοινώσει πως δεν έχει επαναφέρει την επικοινωνία με τα συστήματα παρακολούθησης του πυρηνικού υλικού και των δραστηριοτήτων στο Τσερνόμπιλ ή τη Ζαπορίζιε, κάτι που προκλήθηκε από την απώλεια της τηλεμετάδοσης δεδομένων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ, Rafael Grossi, δήλωσε την Πέμπτη πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, γινόταν όλο και χειρότερη αφού χανόταν μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών από τα συστήματα ελέγχου και ασφάλειας.

Ο Grossi συναντήθηκε την Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στην Τουρκία και εκεί του δόθηκε η εντύπωση πως και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεργαστούν με την ΙΑΕΑ και να φροντίσουν ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος από τις εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Από την πλευρά της η ουκρανική αρχή για τα πυρηνικά εξηγεί ότι το προσωπικό του εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχει περιορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας και δράσης ώστε να φέρει εις πέρας τη συντήρηση και τις επισκευές που γίνονται εκεί, αλλά και στους αντιδραστήρες στο Ζαπορίζιε, που δέχτηκε μεγαλύτερη επίθεση στις αρχές της εβδομάδας. Η ΙΑΕΑ δε μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει επανέλθει η ισχύς στο εργοστάσιο μετά την κατάληψη από τους Ρώσους. Το ίδιο είπε και η ουκρανική αρχή την Παρασκευή. Αυτές οι δύο πλευρές έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Ρωσίας και Λευκορωσίας πως όλα έχουν επανέλθει σε λειτουργία από την Πέμπτη.

Το Τσερνόμπιλ είναι 2 ημέρες χωρίς τάση ρεύματος

«Όλα τα αντικείμενα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ που βρίσκονται στη ζώνη εξαίρεσης, εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο του στρατού των επιτιθέμενων. Δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ από τις 11 και 22 της 9/3/2022, καθώς και καμία επικοινωνία με το προσωπικό που δουλεύει εκεί. Ρυθμιστικός έλεγχος για την πυρηνική ενέργεια και την ασφάλεια από τη ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ και τη ζώνη εξαίρεσης, όπως και ο έλεγχος του πυρηνικού υλικού στην επιχείρηση, είναι αδύνατα», ανέφερε η ΙΑΕΑ. Για τις ανάγκες ενέργειας έχει χορηγηθεί ένα αποθεματικό με ντίζελ καύσιμο.

Προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική ζημιά στην ασφάλεια του Τσερνόμπιλ, παρά την απώλεια του ρεύματος. «Το φορτίο θέρμανσης από το ξόδεμα των καυσίμων της αποθήκης και η ένταση στην οποία ψυχραίνεται το νερό στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είναι επαρκή για αποτελεσματική απομάκρυνση της ζέστης, χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος», έγραψε σε tweet η IAEA. Το εργοστάσιο έχει γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ και μπορούν να καλύψουν όλες τις υποδομές σε περίπτωση απώλειας ρεύματος.

Όμως αυτό δε σημαίνει πως μπορεί κανείς να εφησυχάζει. Ο Grossi παρουσιάστηκε άκρως προβληματισμένος. «Παραμένω βαθιά ανήσυχος για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ειδικά σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς καμία απειλή στην ασφάλεια και την προστασία τους. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι το προσωπικό που δουλεύει στο Ειδικό Κέντρο του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ να μπορεί να δουλέψει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και πως είναι εξασφαλισμένη η υγεία τους από αυτούς που έχουν πάρει τον έλεγχο».

Κάτι τέτοιο κρίνεται απίθανο, αν συνυπολογιστεί πως σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόσβαση στο Τσερνόμπιλ σε μια επίλεκτη ομάδα επισκευών ουκρανικής καταγωγής. Αναφέρθηκε μάλιστα πως Λευκορώσοι ειδικοί πήγαν εκεί και παράστησαν τους ειδικούς σε πυρηνικά και πως Ρώσοι σαμποτέρ έφταναν στην περιοχή για να γίνει μια στημένη τρομοκρατική επίθεση.

«Καθώς δε μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα από τις επιχειρήσεις του στρατού και από τις συνομιλίες, ο Putin είναι έτοιμος να καταφύγει στον πυρηνικό εκβιασμό της διεθνούς κοινότητας».

* Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Χάρκοβο: Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε ψυχιατρείο – Φέρνει μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή ο Putin

Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

Ρωσία: Πώς η Κύπρος έγινε η αιτία της μέχρι στιγμής αποτυχίας της εισβολής