Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών για τους εμβολιασμένους στις κόκκινες περιοχές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι ειδικοί εισηγούνται να μπει τέλος στα μίνι lockdown ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για τη διαχείριση της πανδημίας με την παραδοχή ότι το φετινό φθινόπωρο υπάρχει το εμβόλιο, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Επέλεξαν, λοιπόν, για τους εμβολιασμένους να προχωρήσουν σε άρση περιορισμών, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο στην κανονικότητα.

https://www.intronews.gr/6448-2-epithesi-vitrioli-martiries-elione-derma

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα για την παραμονή τους σε καταστήματα και μετά τη μία το βράδυ, ενώ θα μπορούν να είναι και όρθιοι στο εσωτερικό αυτών, όπου συζητείται επίσης η πρόβλεψη να παίζει και μουσική. Το νέο πλάνο με την συγκεκριμένη άρση των περιορισμών ενδέχεται να μην ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους που είναι μεικτοί.

Το πέρασμα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας με την άρση κάποιων περιορισμών για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου περιγράφοντας το σκεπτικό: «Η πανδημία χαρακτηρίζεται από κύκλους. Ο πρώτος κύκλος της πανδημίας, μας έφερε αντιμέτωπους με συγκεκριμένες καταστάσεις που έπρεπε πολύ γρήγορα να αλλάξουν, με εργαλεία, με μεθόδους, με πολιτικές που από την αρχή έπρεπε να εγκαθιδρύσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος».

Πλεύρης: Τέλος τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοινώνησε τα νέα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους. Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται αυτή την ώρα, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Τι θα ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορωνοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Στην εστίαση, όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα, και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους. Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο στους μη εμβολιασμένους ή σε όσους δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες».