Ένας άνδρας που έχει ομολογήσει τον βιασμό και την σεξουαλική παρενόχληση έναντι τεσσάρων έφηβων κοριτσιών στο σπίτι των γονιών του στη Νέα Υόρκη, θα γλιτώσει τη φυλάκιση, μετά από την απόφαση ενός δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο 20χρονος πλέον Christopher Belter υπέγραψε συμφωνία το 2019 με την οποία δήλωνε ένοχος για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης πρώτου βαθμού, βιασμό τρίτου βαθμού και δύο κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης δεύτερου βαθμού, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Οι κατηγορίες προέρχονται από τέσσερα διαφορετικά περιστατικά το 2017 και το 2018 στο Lewiston της Νέας Υόρκης, και τα θύματα ήταν όλα κάτω των 18 ετών εκείνη την εποχή. Ο Belter τέθηκε σε προσωρινή επιτήρηση για δύο χρόνια με περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου και στην πρόσβασή του σε πορνογραφικό υλικό, αναφέρουν τα έγγραφα.

Όμως, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, παραβίασε τους όρους της συμφωνίας. Ο δικαστής Matthew J. Murphy αποφάσισε ότι θα καταδικαζόταν ως ενήλικος, αναφέρουν τα έγγραφα.

Την περασμένη Τρίτη, ο δικαστής Murphy εξέδωσε ποινή επιτήρησης οκτώ ετών και αποφάσισε ότι ο Belter πρέπει να θεωρηθεί ως δράστης σεξουαλικής επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι η φυλάκιση του δεν χρειάζεται.

«Αγωνίστηκα. Δεν ντρέπομαι που λέω ότι πραγματικά προσευχήθηκα για το ποια είναι η κατάλληλη ποινή σε αυτή την υπόθεση, επειδή υπήρχε μεγάλος πόνος. Υπήρχαν πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην υπόθεση», είπε ο δικαστής. σύμφωνα με τη θυγατρική του CNN, WKBW . «Μου φαίνεται ότι μια ποινή που περιλαμβάνει φυλάκιση ή μερική φυλάκιση δεν είναι κατάλληλη».

Με την πρώτη κατηγορία εκδόθηκε και διαταγή προστασίας. Η ελαφρύτερη ποινή για τον Belter έχει ομοιότητες με την κριτική που ασκήθηκε κατά της υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης του Brock Turner, του φοιτητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση, από τον δικαστή Aaron Persky για βιασμό μιας ενήλικης γυναίκας. Οι ψηφοφόροι στην κομητεία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ανακάλεσαν αργότερα τον Persky λόγω αγανάκτησης για την ποινή που επέβαλε.

Ο δικαστής Murphy πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο μήνα, οπότε μάλλον δεν ενδιαφέρεται για το ξέσπασμα που αναμένεται. Πριν από την καταδίκη, ο Belter διάβασε μια δήλωση προς τα θύματα της υπόθεσης.

«Μέσα από τη θεραπεία και τον προβληματισμό, νιώθω βαθιά ντροπή και λύπη για τις πράξεις μου. Κανείς από εσάς δεν άξιζε να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω η καθεμία από εσάς να μπορέσει να κλείσει αυτή την πληγή που άνοιξα. Ξέρω όμως ότι θα παραμείνει μια ουλή που θα υπενθυμίζει το κακό εκείνης της νύχτας» είπε.

Τα θύματα του Belter

Ένα από τα θύματα μίλησε για το περιστατικό σε δικαστική ακρόαση. Το κορίτσι, που ταυτοποιήθηκε ως Μ.Μ., ήταν 16 ετών τον Αύγουστο του 2018 όταν ο Belter τη βίασε, λέγοντάς της να σταματήσει να κάνει σαν μωρό, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. Είπε στο δικαστήριο ότι εστίασε σε ένα φυτό στο δωμάτιό του «καθώς έκλαιγε κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

«Μακάρι να είχα ακουστεί από την αρχή. Ίσως θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα. Αυτό το 16χρονο κορίτσι πίστευε λίγο υπερβολικά ότι θα είχε αποδοθεί δικαιοσύνη. Ανησυχούσε ότι αν μιλούσε πιο δυνατά, θα πληγωθεί ακόμα χειρότερα και θα πλήγωνε άλλους ανθρώπους στην πορεία. Απλώς είχε υποθέσει ότι όλοι οι βιαστές πάνε φυλακή. Έχασε ευκαιρίες να μιλήσει για κάτι που δεν γνώριζε καν. Αφήστε τον κόσμο να κάνει το δικό του δουλειές, σωστά», είπε στο δικαστήριο.

«Σήμερα είμαι μεγαλύτερη και ξέρω ότι μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου χωρίς παρεμβολές, χωρίς να μου λένε άλλοι άνθρωποι τι να πω και τι όχι. Οπότε στέκομαι μπροστά σας τώρα ζητώντας σας να μην αφήσετε αυτό να είναι το τέλος , για να μην αφήσετε αυτόν τον βιαστή να φύγει από τη διετή ποινή καθαρός. Σας ζητώ γιατί έχετε τη δυνατότητα να σώσετε τα μελλοντικά κορίτσια».

Η Jane Doe, μια 19χρονη φοιτήτρια που δέχθηκε επίθεση από τον Belter το 2017, είπε στο CNN ότι δεν το πίστευε όταν ο πατέρας της της τηλεφώνησε για να της πει τα νέα.

«Απλά σιώπησα», είπε. «Με ρώτησε αν μπορούσα να τον ακούσω. Απλώς δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αφού μου μιλούσε για λίγο, απορροφήθηκα κάπως αυτά που έλεγε και άρχισα να αηδιάζω». Όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι ο δικαστής πήρε την απόφαση που πήρε, η Doe είπε ότι δεν το ξέρει γιατί η απόφαση δεν έχει νόημα για εκείνη, και ότι σίγουρα δεν απονεμήθηκε η δικαιοσύνη.

Μετά την εμπειρία της με αυτήν την υπόθεση τα τελευταία χρόνια, είπε ότι αισθάνεται ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης είναι  «διεφθαρμένο» και ότι δεν προστατεύεται από τους νόμους που υπάρχουν επί του παρόντος. Πάνω απ ‘όλα, αισθάνεται ότι αυτοί οι νόμοι δεν σημαίνουν τίποτα για προνομιούχους ανθρώπους που είναι σε θέση να χειραγωγήσουν και να καταχραστούν το σύστημα προς όφελός τους.

Ο Steve Cohen, δικηγόρος ενός από τα θύματα του Belter, είπε ότι η πελάτης του ήταν απογοητευμένη από την ποινή και έκανε εμετό στο μπάνιο μετά. Το ίδιο και η ΜΜ, καθώς δήλωσε στο WKBW ότι ήταν «αηδιασμένη» από την καταδίκη.

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Νιαγάρα, Brian Seaman, επέκρινε επίσης την έλλειψη φυλάκισης στην ποινή. «Με βάση τη σοβαρότητα αυτών των εγκλημάτων, τις πολύ ισχυρές και συναισθηματικές δηλώσεις των θυμάτων και το γεγονός ότι ο Christopher Belter είχε ήδη μπει σε προσωρινή επιτήρηση και απέτυχε, το γραφείο μου ήταν πολύ σαφές ότι πιστεύαμε ότι η ποινή φυλάκισης ήταν η κατάλληλη», είπε.