H κυβέρνηση δεν έχει στα πλάνα της, την επιβολή ενός lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του τέταρτου κύματος, τόνισε για ακόμα μια φορά ο Γιάννης Οικονόμου στην «Καθημερινή της Κυριακής», σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη ατομική υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Ακόμα, επισημαίνει ότι η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά.  Στη συνέχεια αναφέρεται στην στρατηγική της κυβέρνησης η οποία, όπως σημειώνει, οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020.

«Προστατεύσαμε τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη, παρότι η πανδημία δεν αφήνει καμία χώρα απρόσβλητη.

Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά αντέχει και ανθίσταται. Με απώλειες, που θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, αν όλοι είχαν στηρίξει ενεργά τον εμβολιασμό και τον ορθολογισμό. Και στη συνολική εικόνα, των δύο ετών, διατηρούμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις περισσότερες χώρες» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσα αναφέρει ο Βατόπουλος για την μετάλλαξη Όμικρον

Για επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα, δηλαδή για επαναμόλυνση και κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι πιο μεταδοτική και θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι απίθανο να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δύο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό. Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», τόνισε.