Την προοπτική τοποθέτησης δικτύου με 750 κάμερες επεξεργάζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αν και ακούγεται δυστοπικό και παραπέμπει στο οργουελικό «1984», κρίνεται αναγκαίο από τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας να επιχειρηθεί το συντομότερο δυνατό η καθοριστική αλλαγή δεδομένων όσον αφορά την αξιοποίηση καμερών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Άπαντες στο υπουργείο έχουν πλήρη εικόνα για το… χάλι που επικρατεί σε αυτό το κομμάτι τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα προάστια. «Είμαστε αρκετά πίσω ακόμη και από το Βελιγράδι», αναφέρουν μεταξύ άλλων στελέχη της Κατεχάκη και συμπληρώνουν για την ανάγκη ενίσχυσης όχι μόνο του δικτύου καμερών αλλά και των υπόλοιπων ψηφιακών μέσων και των κέντρων επιχειρήσεών τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι 750 κάμερες που αναμένεται να τοποθετηθούν θα έρθουν να προστεθούν στο μάλλον «αξιοπρεπές» δίκτυο των περίπου 150 καμερών της Περιφέρειας Αττικής αλλά και να ενισχύσουν τις μόλις… 18 κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται σε λειτουργία από το 2004 και μετά! Σαφώς και οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν καταστραφεί, ενώ αρκετές από εκείνες που είχαν τοποθετηθεί είναι τόσο ξεπερασμένες τεχνολογικά που δεν συνεισφέρουν παρά ελάχιστα στην προσπάθεια αστυνόμευσης των περιοχών της Αττικής.

Μελέτη για τις 750 κάμερες

Σύμφωνα με πληροφορίες του intronews.gr, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας κατάφεραν και… ξέθαψαν μία παλαιότερη μελέτη της ΕΛ.ΑΣ. μέσω της οποίας θα προκύψει το θεμέλιο για τη διαμόρφωση του σύγχρονου δικτύου. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξεταστούν όλα τα επικαιροποιημένα στατιστικά δεδομένα (που υπάρχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, που υπάρχουν μεγάλα εποπτικά «κενά» κλπ) προκειμένου να εμπλουτίσουν τη μελέτη για τις 750 κάμερες.

«Όλα σύννομα και σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας»

Βέβαια ένα τέτοιο σχέδιο δεν χωρά αμφιβολία πως αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στο κομμάτι της κοινωνίας που έχει ως σημείο αναφοράς τα προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε πολλάκις στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί σφοδρότατες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με την ηθική διάσταση του ζητήματος, τον περιορισμό των ελευθεριών κλπ.

Πληροφορίες του intronews.gr αναφέρουν πως στην Κατεχάκη και στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους και σε ύφος δέσμευσης, πως δεν πρόκειται να γίνει η παραμικρή κίνηση χωρίς τη συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου, είναι σημαντικό να υπάρξει κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν στην περίπτωση του άδικου χαμού του Αντώνη Καργιώτη δεν υπήρχε εικόνα, τότε όλοι ίσως και να μιλούσαμε για ένα τραγικό δυστύχημα! Συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν οι κάμερες, καθώς η εξιχνίαση του εγκλήματος στο λιμάνι του Πειραιά προέκυψε αποκλειστικά από τις κάμερες του Λιμεναρχείου.

Μεγάλο το κόστος για τις 750 κάμερες, αλλά…

Πάντως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου είναι το οικονομικό. Στελέχη του υπουργείο Προστασίας παραδέχονται πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο κάθε άλλο παρά φθηνό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ωστόσο ακόμη κρατούν μικρό καλάθι. Γνωρίζουν και επισημαίνουν πως αυτό το σχέδιο αναμένεται να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες έως και μήνες μέχρι να υλοποιηθεί και πριν από αυτό να κοστολογηθεί και επικρατεί η άποψη πως μπορεί να καλυφθεί, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος του από ευρωπαϊκά κονδύλια.