Το φιλόδοξο αλλά και άκρως αναγκαίο σχέδιο χαρτογράφησης αλλά και περιορισμού του κυνηγετικού οπλισμού ανά τη χώρα, επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία που κατέχει το υπουργείο Προστασίας είναι συγκλονιστικά αφού γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου κυνηγετικών όπλων, τουλάχιστον πέντε χιλιάδες σκοπευτικά όπλα, χώρια τα όπλα τα οποία υπάγονται στο πλαίσιο αυτοπροστασίας. Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας πασχίζουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο που θα αυστηροποιήσει την κατάσταση αυτή.

Ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, όπως και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση… συναγερμού αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει να κάνει με το γεγονός πως κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα παρατηρούνται τουλάχιστον δύο μετρίως σοβαρά ή και άκρως σοβαρά περιστατικά (ανθρωποκτονίες) τα οποία τελούνται με αυτόν τον οπλισμό.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτάμε τα όπλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του intronews.gr, το υπουργείο Προστασίας εξετάζει σε πρώτη φάση τη συγκρότηση επιτροπής που θα αποτελείται από στελέχη από το περιβάλλον του υπουργείο αλλά και από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή η επιτροπή αναμένεται να επεκταθεί στους κυνηγετικούς συλλόγους, στις σκοπευτικές λέσχες, όπως και στα μαγαζιά που εμπορεύονται οπλισμό.

Όπως αναφέρουν κύκλοι από το υπουργείο Προστασίας, είναι τέτοιος ο όγκος του οπλισμού που «δεν μπορούμε να καθόμαστε να τα κοιτάμε». Μάλιστα τονίζεται πως δεν είναι απορριπτέο ένα σχέδιο εθελοντικής παράδοσης του οπλισμού, τα οποία μπορεί να βρίσκονται εκτός αδειοδότησης.

Επ’ αυτού, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας παρατηρούν μία παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Αυστραλία και στη Σερβία.

Πύκνωση των ψυχιατρικών γνωματεύσεων

Ένας ακόμη τρόπος ώστε να κοντρολαριστεί ο πληθυσμός των όπλων, έχει να κάνει με την ενδεχόμενη πύκνωση των ψυχιατρικών γνωματεύσεων που απαιτούνται για την έκδοση άδειας οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, ακόμη και για αθλητικούς σκοπούς (βλ. κυνήγι).

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας μέχρι πρότινος το διάστημα των ψυχιατρικών εξετάσεων ανά δεκαετία είναι εξαιρετικά χαλαρό. Μάλιστα οι αξιωματούχοι της Κατεχάκη σχολιάζουν πως τα τελευταία χρόνια η ένταση και η πίεση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι εξαιρετικά υψηλή με όλα αυτά που έχουν συμβεί και ως εκ τούτου διαπιστώνεται πως είναι ανάγκη να υπάρξει πυκνότερη ψυχιατρική παρακολούθηση όλων εκείνων που κατέχουν πρωτίστως κυνηγετικά όπλα.