Πειστήρια για την οπαδική βία κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Περίπου 200 άτομα, που είναι γνωστά στις διωκτικές αρχές, είναι υπό έρευνα για περιστατικά οπαδικής βίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα εν λόγω περιστατικά καλύπτουν διάφορα χρώματα, όπως επισημάνθηκε, ενώ ο φάκελος που υποβλήθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνει πολλά περιστατικά βίας σχετικά με οπαδούς, καθώς και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Ταυτόχρονα, προκύπτουν στοιχεία που αφορούν τις δράσεις πολλών ατόμων όχι μόνον στην πρόσφατη περίοδο, αλλά και σε εκτεταμένη χρονική διάρκεια. Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι υπάρχουν άτομα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις, ακόμη και μέχρι την περίοδο της δολοφονίας του Φιλόπουλου.

Όσον αφορά τη λίστα των επικίνδυνων χούλιγκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους βασίστηκε σε στοιχεία που διαθέτουν οι αστυνομικές αρχές και τα κατατάσσουν ως άτομα υψηλού κινδύνου, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε επεισόδια οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων ατόμων, καθώς και πτυχές του κοινού ποινικού εγκλήματος, όπως εκβιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών και παροχή προστασίας. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι στον φάκελο που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται επίσης καταγγελίες για επιθέσεις κατά διαιτητών και δημοσιογράφων, οι οποίες έχουν αναφερθεί επανειλημμένα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Σε συμπλήρωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, διευκρίνισε ότι τα παραδοθέντα στοιχεία είναι ενδεικτικά και ότι αναμένεται να υποβληθούν περισσότερα από τις αρμόδιες αρχές.

Οικονόμου: Να αντιμετωπίσουμε τις αγέλες των χούλιγκαν

«Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κυρία εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε -διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη- θα βοηθήσουν σε μια κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Βρούτσης: Η οπαδική βία συνδέεται με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού. Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.