Ακόμα ένα κορυφαίο στέλεχος του ISIS σκοτώθηκε από αμερικανική επιχείρηση στη Συρία. Τον θάνατο του Χαλίντ Αϊντ Άχμαντ Αλ Τζαμπούρι ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Σύμφωνα με την ανακοίθνωση, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε το βράδθ της Δευτέρας στρατιωτική επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή της βόρειας Συρίας. Από την επιχείρηση αυτή σκοτώθηκε ο Αλ Τζαμπούρι, τον οποίο η CENTCOM αποκαλεί ως τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Ο Αλ Τζαμπούρι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό επιθέσεων του ISIS στην Ευρώπη και ανέπτυξε τη δομή της ηγεσίας του ISIS. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι ο θάνατός του «θα διαταράξει προσωρινά την ικανότητα της οργάνωσης να σχεδιάζει εξωτερικές επιθέσεις. Κατά την CENTCOM η επιχειρησιακή ικανότητα του ISIS μπορεί να έχει υποβαθμιστεί από τα απανωτά χτυπήματα και τις ήττες στις περιοχές που ελέγχει, ωστόσο τα στελέχη του είναι ικανά να σχεδιάζουν μεμονωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό παραμένουν επικίνδυνοι.

Η CENTCOM διευκρίνισε ότι κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε αυτή την επίθεση. Κι αυτό διότι πριν ένα μήνα, σε αιφνιδιαστική επίθεση με ελικόπτερο που είχε γίνει για την εξουδετέρωση του επίσης ηγέτη του ISIS Χαμζά Αλ Χόμσι, είχαν τραυματιστεί τόσο κάποιοι άμαχοι πολίτες, αλλά και τέσσερις στρατιωτικοί των ΗΠΑ κι ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η επίθεση ήταν η τελευταία σε μια σειρά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια με στόχο μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και ανώτερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοδυτική Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πλήγματα στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες τα τελευταία χρόνια. η ομάδα περιλαμβάνει σκληροπυρηνικά μέλη της Αλ Κάιντα που αποσχίστηκαν από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, την ισχυρότερη ομάδα ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ.