Σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση της CIA, που διεξήχθη με drone στην Καμπούλ, o Ayman al-Zawahiri, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη, αυτός ο τρομοκράτης δεν υπάρχει πια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ».

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Biden, ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν ήταν ενήμερα για την παρουσία του Zawahiri στην Καμπούλ. Το ότι βρισκόταν εκεί αποτελούσε «ξεκάθαρη παραβίαση» των συμφωνιών που είχαν υπογράψει οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, στη Ντόχα, το 2020, κατά την Ουάσινγκτον.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν σε βεράντα ενός ασφαλούς σπιτιού, όταν το drone εκτόξευσε δύο βλήματα εναντίον του. Την ίδια στιγμή βρίσκονταν μαζί του και μέλη της οικογένειάς του, τα οποία δεν τραυματίστηκαν. Ο Zawahiri ανέλαβε την Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Osama bin Laden, το 2011. Οι δυο τους είχαν σχεδιάσει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου προκάλεσαν τον θάνατο 3.000 θυμάτων.

Ο Joe Biden ανέφερε πως έδωσε την τελική έγκριση για το «χτύπημα ακριβείας» στον 71χρονο Αιγύπτιο μετά από μήνες σχεδιασμού. «Όσο καιρό κι αν χρειαστεί, όπου κι αν κρυφτείτε, εάν είστε απειλή για τον λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σας βρουν και θα σας βγάλουν έξω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν θα αμφιταλαντευτούμε ποτέ από το να υπερασπιστούμε το έθνος μας. και τους ανθρώπους της».

Ο Zawahiri ήταν επίσης υπεύθυνος και για άλλες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στο ναυτικό αντιτορπιλικό USS Cole, τον Οκτώβριο του 2000, καθώς και για τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ, στην Κένυα και την Τανζανία, το 1998.

Ο Zawahiri ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. «Για χρόνια, οι αρχές των ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που εκτιμούσε ότι υποστήριζε τον Zawahiri. Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στη χώρα και πού ακριβώς.

Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του: η σύζυγός του, η κόρη του και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε κρησφύγετο στην Καμπούλ. Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Ayman al-Zawahiri στο σπίτι αυτό στην αφγανική πρωτεύουσα» επεσήμανε, παράλληλα, άλλος ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σαν déjà vu: Είναι η ευλογιά των πιθήκων η νέα πανδημία; Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου – Που κάνουν «πάρτυ»

Ισπανία: Όλα λάθος με την καμπάνια κατά του body shaming – Γυναίκες πρωταγωνίστησαν χωρίς να το γνωρίζουν