Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Πρόεδρος της Ουκρανίας, προειδοποίησε σήμερα (20/02) πως αν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της χώρας του, τότε θα ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Για εμάς, είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτόν τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να είναι με το μέρος μας. Προς το παρόν, όμως, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά, βλέπω ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μία ρεαλιστική εκτίμηση του τι συμβαίνει εδώ, διότι αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος και νομίζω ότι η Κίνα το γνωρίζει αυτό».

Η προειδοποίηση των Αμερικανών και η… Μολδαβία

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε το Σάββατο (18/02) τον κορυφαίο Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, για τις συνέπειες σε περίπτωση που η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας σε συνέντευξή του μετά τη συνάντηση των δύο ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί πως το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στην πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη Μολδαβία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία είχε διαβιβάσει στον Πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σάντου, πληροφορίες που έδειχναν ότι η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα στη Μολδαβία.

«Η Μάγια Σάντου δεν μου ζήτησε ποτέ βοήθεια, αλλά με ευχαρίστησε για τις πληροφορίες. Γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας. Η Ουκρανία θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα (20/02) ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους Μολδαβούς ηγέτες ότι επιδιώκουν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφότου το Κισινάου υποστήριξε ότι απέτρεψε μία ρωσική απόπειρα πραξικοπήματος.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε σήμερα (20/02) αιφνιδιαστικά το Κίεβο.

Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία του με τον Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, γράφοντας στη λεζάντα το εξής: «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο. Η επίσκεψή σας είναι μία εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς!».

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock