Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές που ίσως κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Joe Biden, αλλά και του προκατόχου του, Donald Trump, ο οποίος θα ανακοινώσει νέα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια.

Μάλιστα, ο Donald Trump ξέροντας πολύ καλά το παιχνίδι των media και θέλοντας να κρατήσει όλους τους προβολείς πάνω του, διαμήνυσε παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών πως θα προβεί σε μια μεγάλη ανακοίνωση σε μία εβδομάδα, δηλαδή την υποψηφιότητά του.

Ο Joe Biden, βλέποντας πως η ακροδεξία τον απειλεί σθεναρά, ζήτησε από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και προειδοποίησε ότι διακυβεύονται η δημοκρατία και βασικά δικαιώματα των Αμερικανών «Γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι η δημοκρατία μας κινδυνεύει και γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η ώρα να την υπερασπιστούμε», είπε στον αμερικανικό λαό.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να παραμείνουν στο τιμόνι ελέγχου του Κογκρέσου, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που ο Biden χαρακτήρισε καθοριστική για την αμερικανική δημοκρατία, αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως το έργο τους δεν είναι εύκολο. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί στην εκστρατεία τους πρόβαλαν θέματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη, όπως την εγκληματικότητα και τον πληθωρισμό.

Τι λένε τα προγνωστικά για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, του οποίου οι προβλέψεις θεωρούνται ευρέως ιδιαίτερα ορθές, θεωρεί πως η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί στο νήμα, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πιθανό να πέσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών.

Αντίστοιχη πρόβλεψη κάνει και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «FiveThirtyEight», καθώς  σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού του και η Γερουσία θα περάσει στους Ρεπουμπλικάνους.

Φυσικά, οι προβλέψεις υπόκεινται σε τεράστιες διακυμάνσεις. Συνοπτικά: η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών σπάνια ήταν τόσο αβέβαιη. Σύμφωνα με έρευνα των New York Times στα μέσα Οκτωβρίου, το 31% δήλωναν σίγουρα Δημοκρατικοί και το 30% σίγουρα Ρεπουμπλικανοί.

Μόνο περίπου το 3% ανήκε σε άλλο κόμμα. Επομένως, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εν όψει της ήδη ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και των καταστροφικών ποσοστών αποδοχής για τον πρόεδρο, τα σημάδια είναι πιο κόκκινα (υπέρ δηλαδή των Ρεπουμπλικανών).

Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί κατακτήσουν τη Βουλή και τη Γερουσία, ο Biden θα έχει δεμένα χέρια σε οποιαδήποτε πολιτική του απόφαση. Από την κλιματική κρίση μέχρι την Ουκρανία. Όσον αφορά τον πόλεμο, να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς το Κίεβο.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του στο Ντέιτον του Οχάιο ο Trump είπε: «Αν υποστηρίζετε την παρακμή και πτώση της Αμερικής, τότε πρέπει απολύτως να ψηφίσετε τη ριζοσπαστική αριστερά, τους τρελούς ανθρώπους. Αν θέλετε να σταματήσετε την καταστροφή της χώρας μας τότε αύριο πρέπει να ψηφίσετε Ρεπουμπλικανούς για να ορθωθεί ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα», προτού υπαινιχθεί την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του σε μία εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Αδιανόητο περιστατικό στη Βουλή των Ελλήνων: 14χρονος μαθητής προσπάθησε να μπει με μαχαίρι και συνελήφθη

Τι θα γίνει αν οι Ρεπουμπλικανοί αλώσουν το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές

Το αποτέλεσμα είναι σημαντικό αφού θα καθορίσει κατά πόσο ο Biden θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του ή θα φύγει. Την ώρα που η δημοτικότητα του έχει ήδη πέσει εδώ και μήνες, οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιθανό να πάρουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά όχι και τη Γερουσία. Εκεί η μάχη είναι αμφίρροπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Trump δύο φορές παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τις δύο φορές τον αθώωσε η Γερουσία. Δεν αποκλείεται λοιπόν να θελήσουν να πάρουν εκδίκηση οι Ρεπουμπλικανοί και να κάνουν το ίδιο με τον Biden, αναφορικά με τη νομιμότητα της εκλογής του προ διετίας, σε μια προσπάθεια να κηλιδώσουν τη νίκη του και να ενισχύσουν τις πιθανότητες του δικού τους προεδρικού υποψηφίου στις εκλογές του 2024.

Κι ίσως ο Biden να μην είναι ο μόνος που θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παραπομπής του, καθώς πάνω από 30 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν βάλει στο μάτι τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Alejandro Mayorkas, για την «αποτυχία» του στη διαχείριση προβλημάτων αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.