Σε μια κοινωνία του θεάματος, της παθητικής απορρόφησης, η πιο φυσιολογική εξέλιξη είναι να μετατραπούν όλα σε κάτι που το παρακολουθείς δίχως διάθεση να παρέμβεις. Θα πάνε να δείρουν έναν μαύρο στο δρόμο οι ρατσιστές; Πρώτα θα βγάλεις το κινητό από την τσέπη για να καταγράψεις και μετά θα ουρλιάξεις, θα φωνάξεις, θα προσπαθήσεις κάπως να κάνεις κάτι. Όσο όμως κι αν περιμένεις να γίνουν όλα θέαμα, δε γίνεται παρά να σε σοκάρει που και ο πόλεμος συμπαρασύρεται απ΄αυτό. Και το ζεύγος Zelensky δείχνει να το έχει καταλάβει για τα καλά.

Ανεξάρτητα από το αν πιστεύεις στο δίκαιο της Ουκρανίας ή της Ρωσίας, από το αν είσαι μέτοχος ή αμέτοχος στη συζήτηση για τον πόλεμο, από το αν θεωρείς ότι όσα κάνει ο Zelensky είναι μια παράσταση, οφείλεις και οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος και η σύζυγός του Olena Zelenska, έχουν τρομερή αντίληψη των πραγμάτων γύρω τους και ξέρουν πως να χρησιμοποιήσουν την εικόνα και τη γλώσσα για να ακουστούν απ΄όλους και να γίνουν συμπαθείς, να βρουν υποστήριξη.

Αυτό που έχουμε δει στους 5 και πλέον μήνες της διάρκειας του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πως το actual πολεμικό κομμάτι έχει πολύ μικρό ποσοστό και πως το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφήγηση, είναι ρητορική, είναι δημαγωγία, αν θέλετε.

Ο κόσμος ψοφάει πια για ιστορίες. Δεν του κάνει η απλή αποτύπωση της πραγματικότητας. Αν του δείξεις μια φωτογραφία ενός νεκρού παιδιού από βόμβα, θα συγκινηθεί, ίσως να δακρύσει, μα ως εκεί. Αν όμως μαζί με τη φωτογραφία του πεις και μια ιστορία, τότε θα κλάψει, θα κάνει repost, θα θελήσει μέσα απ΄αυτό το αφήγημα να συνδεθεί με τον υπόλοιπο κόσμο στα social media.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue (@voguemagazine)

Έτσι λειτουργούν και ο Volodymyr Zelensky με την Olena Zelenska. Μπορεί να βάλλονται από βομβαρδισμούς, μπορεί να μετράνε νεκρούς, μπορεί να καταστρέφονται περιουσίες, αλλά είναι απαραίτητο να βρουν χρόνο για να επικοινωνήσουν το αφήγημα τους. Και η φωτογράφιση τους για τη Vogue μαζί με το στόρι που τη συνοδεύει, είναι η μέγιστη απόδειξη για το πώς έχει αλλάξει ο πόλεμος το 2022. Τουλάχιστον όσον αφορά στην Ευρώπη, γιατί θα ήταν απίθανο να δούμε ίδια τακτική από έναν ηγέτη της Μέσης ή της Άπω Ανατολής που η χώρα του θα δεχόταν επίθεση.

«Ήταν οι χειρότεροι μήνες της ζωής μου και των ζωών όλων των Ουκρανών. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι γνωρίζει κανείς ακριβώς πως τα καταφέραμε να αντέξουμε συναισθηματικά. Αναμένουμε τη νίκη μας. Δεν έχουμε αμφιβολία πως θα επικρατήσουμε. Κι αυτό μας δίνει κίνητρο», λέει η Zelenska στη Vogue.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue (@voguemagazine)

Η Olena ήταν από την πρώτη στιγμή ο συναισθηματικός βράχος. Ο Volodymyr Zelensky λειτουργούσε με το αυθόρμητο, ξεκινούσε τα βράδια και πήγαινε για περιπολία μαζί με έναν στρατό από πολίτες. Η Olena ήταν και είναι αυτή που καθοδηγεί το συναίσθημα προς τη λογική, αυτή που ξεδιαλύνει το μυαλό του Ουκρανού Προέδρου. Και ταυτόχρονα έχει κεφαλαιοποιήσει τη στιγμή για να διεκδικήσει ρόλο στην διεθνή διπλωματία.

Βρέθηκε ως και την Ουάσινγκτον για να ζητήσει βοήθεια. «Σας ζητώ κάτι που δεν ήθελα ποτέ να ζητήσω: όπλα. Όπλα που δεν θα χρησιμοποιηθούν για ένα ποντάρισμα σε πόλεμο στη γη κάποιου άλλου, αλλά για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας και το δικαίωμα μας να ξυπνάμε ζωντανοί σε αυτά τα σπίτια».

Η χρήση των λέξεων από τη Zelenska είναι πολύ προσεκτική. Η ακολουθία αυτών των λέξεων επίσης. Μπορεί να έχουν έκδηλο το συναίσθημα της στιγμής, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια κατεύθυνση, μια ρητορεία. Την ίδια στιγμή ο Zelensky είχε ένα κάπως διαφορετικό μήνυμα. «Ο πόλεμος δεν αφορά την Ουκρανία. Είναι απέναντι στην Ευρώπη. Αν ο Putin κατακτήσει την Ουκρανία, πιστεύετε ότι θα σταματήσει εδώ;».

Ενώστε τώρα τα δύο μηνύματα και δείτε τι βάρος αποκτούν!

«Μου αρέσει να είμαι στο παρασκήνιο, μου ταιριάζει. Το να κινούμαι στο προσκήνιο είναι δύσκολο για μένα. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ», απαντά με ταπεινότητα η Olena.

Ήταν μια μεταστροφή αυτή για την Olena που τον πρώτο μήνα της εισβολής είχε απομακρυνθεί από το Κίεβο μαζί με τα παιδιά και είχε επικοινωνία μόνο μέσω βίντεο με τον Volodymyr Zelensky. Το σχέδιο εξόντωσης του από τον Putin, δεν επέτρεπε σε αυτή και τα παιδιά να παραμείνουν. Μετά από κάμποσες εβδομάδες, άρχισε να κάνει πιο…ορατή την παρουσία της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue (@voguemagazine)

«Δεν ξέρω πως θα είχα επιβιώσει αυτούς τους μήνες αν ήμασταν συνέχεια χώρια με τα παιδιά. Ο άντρας μου έχει πολύ μεγάλη δυσκολία ως προς αυτό. Υποφέρει. Και τα παιδιά μου επίσης, γιατί δε μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον».

Η Olena είναι η κόλλα που κρατάει όρθια την οικογένεια και αυτή που μεταφέρει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το μήνυμα της Ουκρανίας και του Volodymyr στον κόσμο. Είναι η ουκρανική εκδοχή της Michelle Obama. Και μαζί με τον άντρα της αλλάζουν την έννοια του πολέμου.

Ιστορία. Αυτό ζητά ο κόσμος για να πάρει θέση. Έχει πια συνηθίσει στη βία, στους βομβαρδισμούς, στους νεκρούς που πια, πρέπει να του δώσεις κάτι άλλο για να κινητοποιηθεί. Ο πόλεμος είναι μάρκετινγκ, είναι έξωθεν μαρτυρία, είναι image making. Ακόμα και τα πιο αθέμιτα μέσα ή τα πιο αποκρουστικά, μπορούν τελικά να κάνουν τη δουλειά.

The road to hell is paved with good intentions, αλλά και The road to heaven is paved with bad means…

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Η κίνηση-ματ του Putin που μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα στην Ευρώπη

Γερμανία: Η ενεργειακή κρίση «κατεβάζει τον γενικό» σε μνημεία και δημόσιους χώρους εν όψει του κρίσιμου χειμώνα

Kim Jong-un: Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να «κινητοποιήσει» τις πυρηνικές της δυνάμεις