H Ρωσία «έκοψε» παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, συνεχίζοντας να απειλεί τις δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ρωσικής ενέργειας. Η Gazprom Export απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία αρνήθηκε να το κάνει και μάλιστα οι δεσμοί της με το ΝΑΤΟ, έχουν εξοργίσει τον Vladimir Putin.

«Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland. Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία. Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί.

Η Gasum επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί. «Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση. Πλέον, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. O Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι εξαρτημένοι από αυτό, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία, επιβεβαιώνοντας αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

Η Φινλανδία είναι το νεότερο «θύμα» του Putin

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα σταμάτησε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον περασμένο μήνα μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν με τους νέους όρους πληρωμής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ζητάει την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας με συμμάχους της χώρας του για να καταβληθούν ρωσικές αποζημιώσεις για τις ζημιές του πολέμου. Ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όσο περισσότερες υποδομές της Ουκρανίας και ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θα σταλθεί το μήνυμα ότι οι χώρες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου θα υποχρεώνονται να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Καλούμε τις χώρες εταίρους μας να υπογραφτεί πολυμερής συμφωνία και να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι όσοι υπέφεραν από τις ρωσικές ενέργειες θα μπορέσουν να λάβουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες που υπέστησαν», είπε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, ρωσικά κεφάλαια και περιουσίες στα υπογράφοντα κράτη θα κατασχεθούν.  «Αυτό θα ήταν δίκαιο. Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε», πρόσθεσε. Περιγράφοντας τον βομβαρδισμό του Σεβεροντόνετσκ ως «βάρβαρο και απολύτως άσκοπο», είπε ότι ζουν σε μια «κόλαση και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Σηματοδοτώντας το τέλος σε μια εβδομαδιαία πολιορκία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η τελευταία ομάδα ουκρανικών δυνάμεων που είχαν κλειστεί στο χαλυβουργείο Azovstal της Μαριούπολης παραδόθηκε.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Erdogan: Πού αποσκοπεί με την αντίθεση του στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

Αφγανιστάν: Το σχολείο θηλέων που λειτουργεί κρυφά από τους Ταλιμπάν – «Η εκπαίδευση μπορεί να μας σώσει από αυτό το σκοτάδι»

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η NASA αποχαιρετά τον Vangelis με ένα συγκινητικό βίντεο