Υπό τη διερεύνηση του αστυνομικών του Ανθρωποκτονιών τέθηκε η υπόθεση του ένοπλου επεισοδίου μεταξύ ενός ληστή και ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί (1/8) ξεκινώντας από το Μεταξουργείο και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αχιλλέως 19 και συνεχίστηκε μέχρι τη συμβολή των οδών Λένορμαν και Παλαμηδίου στον Κολωνό.

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών προχωρούν σε καλό δρόμο στη διερεύνηση της υπόθεσης, έχοντας συλλέξει βιντεοληπτικό υλικό αλλά και καταθέσεις μαρτύρων. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει αρχίσει να διαφαίνεται η γενική εικόνα για το τι συνέβη. Βεβαίως αναμένεται επίσημη ενημέρωση για να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Ανθρωποκτονιών
Επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Κολωνό στη συμβολή Παλαμιδίου και Λένορμαν ύστερα από απόπειρα ληστείας, Τρίτη 1 Αυγούστου 2023. Τραυματίας ο δράστης από αστυνομικά πυρά. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το χρονικό του επεισοδίου και η άφιξη του Ανθρωποκτονιών

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 11:00 το πρωί. Ένας 40χρονος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες αλβανικής καταγωγής και σεσημασμένος για κλοπές, εισέβαλλε στο κατάστημα και με την απειλή μαχαιριού, ζήτησε και έλαβε από έναν ταμία περίπου 4.000 ευρώ.

Στο σημείο βρισκόταν ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Όταν ο ληστής ετοιμαζόταν να φύγει από το κατάστημα, ο διευθυντής του καταστήματος πάτησε το μπουτόν του συναγερμού. Ήταν στις 11:14 όταν η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε για το περιστατικό, στέλνοντας σήμα στις παρακείμενες ομάδες ΔΙ.ΑΣ. όπως και σε περιπολικό της Άμεσης Δρασής.

Ανθρωποκτονιών
Το υποκατάστημα τράπεζας στον Κολωνό στο οποίο σημειώθηκε απόπειρα ληστείας, Τρίτη 1 Αυγούστου 2023. Αστυνομικοί καταδίωξαν τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στη συμβολή των οδών Παλαμιδίου και Λένορμαν. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Τόσο ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός, όσο και ο διευθυντής του καταστήματος προσπάθησαν ν’ ακολουθήσουν τον δράση προκειμένου να μη χάσουν επαφή μαζί του. Εν τέλει, περιπολικό της Άμεσης Δράσης έπεσε «πάνω» στον 40χρονο στη διασταύρωση της Λένορμαν με την Παλαμηδίου.

Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύλληψή του. Όπως αναφέρουν μάρτυρες, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς κατέβηκε από το όχημα, φωνάζοντας στον 40χρονο να σταματήσει. Αυτός αρνήθηκε κλωτσώντας (!) παράλληλα το όχημα. Η κατάσταση έμοιαζε να πήγαινε προς πεζή καταδίωξη. Ωστόσο μετά από μερικά μέτρα, ο 40χρονος γύρισε προς τους αστυνομικούς και κινήθηκε προς τον έναν κρατώντας το μαχαίρι. Τότε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς ενήργησε δύο τουλάχιστον πυροβολισμούς, τραυματίζοντας τον 40χρονο στην κοιλιακή χώρα.

Ανθρωποκτονιών
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Αμέσως κατέφτασαν οι υπόλοιποι περιπολούντες αστυνομικοί, ενώ ζήτησαν από διερχόμενο ιδιωτικό ασθενοφόρο να μεταφέρουν τον τραυματία άμεσα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες ο 40χρονος χειρουργήθηκε εσπευσμένα και η κατάστασή του είναι σοβαρή, πλην όμως σταθερή.

Στο σημείο βρέθηκαν και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας και συγκεκριμένα του Ανθρωποκτονιών για να ελέγξουν τον χώρο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την αιματηρή ληστεία

«Πρωινές ώρες σήμερα, σε κατάστημα Τράπεζας στην περιοχή της Ομονοίας, ενεργοποιήθηκε από υπάλληλο της Τράπεζας το κουμπί πανικού για εν εξελίξει ληστεία.

Αστυνομικός, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, έξωθεν του καταστήματος την ώρα της ληστείας και από κοινού με το διευθυντή ασφαλείας της τράπεζας, ακολούθησαν πεζοί το δράστη, ο οποίος εξήλθε του καταστήματος έχοντας αφαιρέσει χρηματικό ποσό, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Άμεσα κατέφθασαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς και περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Ο δράστης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε χρηματικό ποσό, αποπειράθηκε με αιχμηρό αντικείμενο να τραυματίσει δύο αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων έκανε, αμυνόμενος, χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού, τραυματίζοντας το δράστη.

Από το σημείο διερχόταν ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς για να παραλάβει το δράστη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας».