Το ρωσικό κοινοβούλιο έσπευσε, την Τετάρτη (22/02), να εγκρίνει μια κίνηση που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, οριστικοποιώντας σχεδόν το τέλος της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη ελέγχου των εξοπλισμών New START – το τελευταίο σύμφωνο μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου που ρυθμίζει τα ατομικά τους οπλοστάσια.

Η «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη ήρθε καθώς έγινε γνωστό ότι η Μόσχα προσπάθησε, αλλά προφανώς απέτυχε να πραγματοποιήσει νέα δοκιμαστική εκτόξευση του ισχυρότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CBS News ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στις 18 Φεβρουαρίου, η οποία απέτυχε. Η εκτόξευση αυτή έγινε μόλις δύο ημέρες πριν ο Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ, φτάσει στο Κίεβο για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη.

Ο ρωσικός πύραυλος «Satan II»

Η Μόσχα ενημέρωσε εκ των προτέρων την Ουάσινγκτον για την εκτόξευση, όπως απαιτείται από τη New START, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν τη δοκιμή ως «έκπληξη» ή ως απειλή για τις ΗΠΑ.

Πάντως, η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου θεωρείται ότι ήταν αυτή του ογκώδους πυραύλου RS-28 Sarmat, γνωστού ως «Satan II» στη Δύση. Ο Sarmat, ένας από τους πυραύλους νέας γενιάς της Ρωσίας με πυρηνικές ικανότητες, ξεπερνά τους 200 τόνους και μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές, με εκτιμώμενο συνολικό ωφέλιμο φορτίο 10 τόνους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναφερθεί σε αυτόν ως μέρος του νέου «αήττητου» οπλικού οπλοστασίου της Ρωσίας, λόγω της σύντομης αρχικής φάσης ώθησης που θα καταστήσει δύσκολο τον εντοπισμό του από τα εχθρικά συστήματα επιτήρησης.

Ακόμα, ο Ρώσος ηγέτης καυχήθηκε για μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat II τον Απρίλιο του 2022, αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην τελευταία αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση, την Τρίτη (21/02), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για την πλήρη «επιδείνωση» της σχέσης ΗΠΑ – Ρωσίας. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται πλήρως από τη συνθήκη New START, αλλά διέταξε τους υφισταμένους του να είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη διεξαγωγή δοκιμών πυρηνικών όπλων «αν το κάνουν πρώτες οι ΗΠΑ».

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τετάρτη (22/02) ως «μεγάλο λάθος» την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την καταδίκασε ως «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».

Ακλόνητη η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία

Η σχέση Κίνας – Ρωσίας έχει αντέξει στη δοκιμασία των θυελλωδών διεθνών συνθηκών και παραμένει «σταθερή σαν το όρος Τάι», δήλωσε την Τετάρτη (22/02) ο Γουάνγκ Γι στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η κρίση και το χάος εμφανίζονται επανειλημμένα μπροστά μας, αλλά μέσα στην κρίση υπάρχει ευκαιρία» είπε ακόμα ο Κινέζος αξιωματούχος.

Μάλιστα, οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν μία ακόμα βαθύτερη ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση και αυτή η σχέση «δεν θα εξουδετερωθεί από τον εξαναγκασμό ή την πίεση ενός τρίτου μέρους», επειδή είναι χτισμένη σε ένα ισχυρό οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό θεμέλιο, πρόσθεσε ο Γουάνγκ Γι.

Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία κάποια στιγμή φέτος, αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε, χθες (22/02), να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο.

Μεντβέντεφ: «Αν η Ρωσία δεν νικήσει στην Ουκρανία, θα καταρρεύσει»

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε Πρόεδρος της Ρωσίας, προειδοποίησε για κατάρρευση της χώρας του αν δεν νικήσει στον πόλεμο, που διεξάγει εδώ και περίπου έναν χρόνο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, την Τετάρτη (22/02), σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε: «Χθες (21/02), ο Πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε διάγγελμα στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, την αναστολή της συμμετοχής μας στην START III. Μία απόφαση που είχε καθυστερήσει από καιρό, το αναπόφευκτο της οποίας είχα σημειώσει πέρυσι. Μία απόφαση που προκλήθηκε από τον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στη χώρα μας».

Ακόμα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για «πρόθυρα μίας παγκόσμιας σύρραξης» σημειώνοντας: «Είναι προφανές σε όλες τις λογικές δυνάμεις ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας παγκόσμιας σύγκρουσης. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, έχουμε το δικαίωμα να αμυνθούμε με οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων. Όπως σωστά είπε ο Πούτιν: “Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης”. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο έχουμε αναστείλει την START-3 (προς το παρόν). Ας σκεφτούν οι ελίτ στις ΗΠΑ, που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, τι έχουν πετύχει. Ας παρακολουθήσουμε, επίσης, τις αντιδράσεις των άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας».

Σε άλλο σημείο του μακροσκελούς μηνύματός του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που μίλησε από την Πολωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο, και τον χαρακτήρισε ως «παράξενο παππού με σαστισμένο βλέμμα».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ρωσία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε: «Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό μπροστά σε πλήθος Πολωνών. Στην πραγματικότητα, εκφώνησε ένα κήρυγμα στην παραδοσιακή αμερικανική μεσσιανική φλέβα, προσαρμοσμένο από τη γεροντική ηλικία. Είπε μεγάλα λόγια για το πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτεθούν στη Ρωσία. Φαινόταν ανέντιμο και γελοίο. Ποιος είναι, τέλος πάντων, αυτός ο παράξενος παππούς που μιλάει με σαστισμένο βλέμμα από την Πολωνία; Γιατί απευθύνεται στον λαό μίας άλλης χώρας την ώρα που ο ίδιος είναι γεμάτος από εσωτερικά προβλήματα; Γιατί στην ευχή να ακούσουμε έναν πολιτικό από μία εχθρική χώρα που αποπνέει μίσος για την πατρίδα μας; Γιατί να πιστέψουν οι Ρώσοι πολίτες τον ηγέτη των ΗΠΑ, που έχει εξαπολύσει τους περισσότερους πολέμους στον 20ό και 21ο αιώνα, αλλά μας κατηγορεί για την επιθετικότητά μας; Ένα άτομο που αφιερώνει όλες τις εξασθενημένες πνευματικές του ικανότητες μόνο για να δει τη Ρωσία να υφίσταται μια “στρατηγική ήττα”».

Κατόπιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα: «Παραφράζοντας μία διάσημη έκφραση, ο Μπάιντεν είπε στη Βαρσοβία: “Αν η Ρωσία σταματήσει την εισβολή της, θα τελειώσει αμέσως. Αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να αμύνονται, θα είναι το τέλος της Ουκρανίας”. Αυτό είναι ένα εκλεπτυσμένο ψέμα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Αν η Ρωσία δεν νικήσει, τότε η Ρωσία δεν θα υπάρχει, θα διαλυθεί. Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ο πόλεμος τελειώνει».

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock