Ο βορειοκορεάτης δικτάτορας, Kim Jong-un, εκτόξευσε για τρίτη φορά αγνώστου τύπου πύραυλο, την περασμένη Τρίτη. Ο πύραυλος αφού έκανε επιτυχή περιστροφή, κατέληξε στον στόχο του, περίπου 1000χμ. στην θάλασσα.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Βόρεια Κορέα τεστάρει υπερηχητικό βλήμα, το οποίο είναι δυσκολότερο να εντοπιστεί σε σχέση με τα βαλλιστικά.

Η παρουσία του Kim Jong-un, θα μπορούσε να σημαίνει πως η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες δοκιμές, αναφέρουν αναλυτές.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο αγνώστου τύπου – «Διένυσε περίπου 500 χιλιόμετρα», αναφέρει η Ιαπωνία

Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως, ο Kim Jong-un, προχώρησε στην εκτόξευση, λίγες ώρες αφότου έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Αλβανία), ζήτησαν από τη Βόρεια Κορέα να απέχει από «οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια»

«Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να απέχει από κάθε νέα προκλητική ενέργεια, να εγκαταλείψει τα απαγορευμένα προγράμματα της για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων και να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο προς τον κοινό μας σκοπό να υπάρξει πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου»

Kim Jong-un

Γιατί είναι τόσο ανησυχητικές οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας;

Τα υπερηχητικά βλήματα είναι επικίνδυνα για πολλούς λόγους. Σε αντίθεση με τα βαλλιστικά, που πραγματοποιούν προβλεπόμενη τροχιά, γεγονός που καθιστά εύκολη τη διακοπή της εφόσον κριθεί αναγκαίο, τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να παρεκτραπούν, ενώ βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της γης και να χτυπήσουν κάποιον στόχο σε μικρότερο διάστημα από το προβλεπόμενο.

Επιπλέον, είναι πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (6.200χμ/ώρα). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν αυτόν τον τύπο πυραύλου πιο δύσκολο στον εντοπισμό και την καταστροφή του.

Σύμφωνα με τον Ανταποκριτή Ασφαλείας του BBC, Frank Gardner, τα υπερηχητικά βλήματα, ανησυχούν την κοινή γνώμη καθώς είναι άγνωστο αν το κράτος της Βόρειας Κορέας, κουβαλάει κοινά πυρομαχικά ή πυρηνικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο κος. Jong-un μίλησε για ενδυνάμωση της στρατιωτικής στρατηγικής της χώρας τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, όπως αναφέρει η νοτιοκορεάτικη ενημερωτική εφημερίδα Yonhap.

Η Βόρεια Κορέα, κατατάσσεται στην μικρή λίστα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, που κατασκευάζουν υπερηχητικά βλήματα.

Όσον αφορά την άποψη του βορειοκορεάτη δικτάτορα, ο ίδιος δήλωσε πως δεν τον απασχολεί αν συνδέεται προσωπικά με τις δοκιμές όπλων υψηλής τεχνολογίας και δεν τον αφορά καθόλου το πώς το εκλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: BBC