Τεχνολογικοί κολοσσοί, δεχόμενοι πιέσεις από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και από ηγέτες άλλων δυτικών χωρών, προχωρούν σε έκτακα μέτρα ώστε να διακόψουν την πρόσβαση των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ, στην Ευρώπη. Την Τρίτη, η Google, μπλόκαρε τα δύο Youtube κανάλια, των ρωσικών κρατικών μέσων RT και Sputnik, δυο μέσα που ανήκουν στο κράτος του Κρεμλίνου και αναπαράγουν προπαγανδιστικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατά μήκος της ηπείρου. Η απαγόρευση, ήρθε μόλις μια μέρα αφότου η Meta η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, και το TikTok, δήλωσαν από κοινού ότι μπλοκάρουν το περιεχόμενο των RT και Sputnik, στις πλατφόρμες τους στην Ευρώπη.

Η διεύθυνση των διεθνών σχέσεων της Meta, έλαβε υπόψη της έναν μεγάλο αριθμό αιτημάτων από αρκετές κυβερνήσεις και την Ε.Ε αλλά και την πρωτοφανή φύση της παρούσας κατάστασης, πριν ανακοινώσει τις σχετικές απαγορεύσεις, οι οποίες εμποδίζουν τους χρήστες των ευρωπαϊκών χωρών, από το να έχουν πρόσβαση στις σελίδες και το περιεχόμενο που δημοσιεύουν τα δύο, κρατικά καθοδηγούμενα, ενημερωτικά μέσα.

Putin

Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε και η Microsoft, η οποία έλαβε τα μέτρα της ενάντια στις «χορηγούμενες από το κράτος προπαγανδιστικές καμπάνιες» και απαγόρευσε το περιεχόμενο των ίδιων ρωσικών ενημερωτικών μέσων στην πλατφόρμα της στην Ευρώπη. Επιπλέον, απαγόρευσε τη διαφήμιση των ρωσικών μίντια. Με αυτή της την κίνηση, η εταιρεία τάχτηκε μαζί με τις Google, YouTube (που ανήκει στην Google), Twitter και Facebook, οι οποίες, όλες, έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τελείως τις χορηγούμενες διαφημίσεις των ρωσικών outlets.

Ρωσία: «Fake news» οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες – Πώς δικαιολογούν τον πόλεμο στα κρατικά μέσα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απηύθηνε λόγο συγκεκριμένα για τα δυο ΜΜΕ, RT και Sputnik, σε δημόσια ομιλία της την Κυριακή, ανακοινώνοντας την απαγόρευση των media του Κρεμλίνου στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως αυτά τα δύο και άλλα κρατικά μέσα «θα πάψουν να μεταδίδουν τα ψέμματα τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Putin».

Aνάμεσα στα προπαγανδιστικά ψεύδη που μετέδωσαν τα εν λόγω ρωσικά κρατικά μέσα, στην αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν πως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, «είχε μια επικίνδυνη πυρηνική φαντασία» και πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί σε Ρώσους αμάχους.

Τηλεοπτική κολοσσοί ανά τον κόσμο, δέχονται επίσης πιέσεις να περιορίσουν την πρόσβαση του RT και άλλων ελεγχόμενων ρωσικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αναφορές του δημοσιογράφου του CNN, Oliver Darcy. Περισσότεροι από 20 πάροχοι σε Πολωνία, Αυστραλία, Σλοβακία, Τσεχία, Καναδά, Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Βουλγαρία και Γερμανία «έχουν ξεκινήσει να περιορίζουν τα προπαγανδιστικά τηλεοπτικά κανάλια στους δορυφόρους τους, στα ψηφιακά τους δίκτυα και σε όλες τις πλατφόρμες τους», σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού μέσου ενημέρωσης 1+1 Media Group

Στη θέση των μπλοκαρισμένων ρωσικών καναλιών, μερικοί πάροχοι, μεταδίδουν το κανάλι United News, το οποίο μεταδίδει ειδήσεις όλο το 24ωρο, σε συνεργασία με άλλα ουκρανικά μιντιακά μέσα.

Εν τω μεταξύ, εντός των ρωσικών συνόρων, η κρατική προπαγάνδα συνεχίζει ακάθεκτη, με την New York Times, να αναφέρει πως ο όγκος των ψευδών ειδήσεων της Ρωσίας, στις πλατφόρμες της Meta, ήταν «χαοτικός».

Πηγή: Vanity Fair