Το πιο σημαντικό πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, Moskva (Μόσχα), χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα και υπέστη σοβαρές ζημιές, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το πολεμικό πλοίο, που πλέει ακυβέρνητο μετά την εκκένωσή του αλλά η τοποθεσία παραμένει αδιευκρίνιστη, συμμετείχε τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι.

«Λόγω έκρηξης πυρομαχικών που προκλήθηκε από πυρκαγιά, το καταδρομικό «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα, υπέστη σοβαρές ζημιές και το πλήρωμα αναγκάστηκε να εκκενώσει», ήταν η δήλωση του ρωσικού κρατικού μέσου TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, η Ουκρανία είπε ότι χτύπησε και κατέστρεψε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού Maksym Marchenk.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε Maksym Marchenk.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι το Moskva ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ «Vulkan», οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 700 km (440 μίλια). Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». «Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Πιθανό να βυθίστηκε ή να βυθιστεί το Moskva

Λόγω των μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν επηρεαστεί οι δορυφορικές εικόνες και τα αισθητηριακά δορυφορικά δεδομένα και έτσι δεν μπορεί οπτικά να επιβεβαιωθεί ούτε ότι το πλοίο χτυπήθηκε, καθώς και το ποια είναι η κατάσταση σου. Είναι αδύνατο, λοιπόν, να γνωρίζουμε αν το Moskva είναι τυλιγμένο στις φλόγες ή έχει βυθιστεί ήδη.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ένα: ότι το πλήγμα για το ναυτικό της Ρωσίας είναι βαρύ. Η απώλεια του πλήττει σκληρά την περηφάνεια του ρωσικού ναυτικού, επομένως αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει ο Vladimir Putin με αυτή την εξελιξη.

Με πληροφορίες από Guardian