Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον μεγαλύτερο και τον πιο γρήγορο εκτοπισμό αμάχων, που έχει να συμβεί δεκαετίες. Αυτό αναφέρει επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, αν και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απλά οι αριθμοί, περίπου 14 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Οι Ουκρανοί οδεύουν να αντιμετωπίσουν έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες στον κόσμο με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο Filippo Grandi, καλώντας «να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη χθες, «η καταστροφή εξαιτίας των πληγμάτων σε πολιτικές υποδομές, που εκτυλίσσεται την ώρα που μιλάμε, κάνει γρήγορα την αντίδραση των ανθρωπιστικών οργανώσεων να μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών».

Διαβάστε ακόμη: Κλιμακώθηκε η ένταση: Βόρεια και Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυραυλικά πυρά

Κίεβο

Εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές, η ουκρανική κυβέρνηση παρότρυνε πρόσφατα τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν στη χώρα πριν από την άνοιξη του 2023.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της UNHCR, πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας ζήτησαν προστασία στο εξωτερικό, εκ των οποίων σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στην Πολωνία και πάνω από 1 εκατ. στη Γερμανία.

Νέα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Eurostat δείχνουν ότι η Πολωνία δέχτηκε τους περισσότερους Ουκρανούς τον Αύγουστο (67.280 πολίτες) ενώ 62.140 Ουκρανοί έφτασαν στη Γερμανία τον ίδιο τον μήνα. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 9.990, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ αυξανόμενη εισροή καταγράφηκε επίσης στη Γαλλία και τη Ρουμανία.