Η προτεινόμενη συμφωνία 15 σημείων για την ειρήνη, την οποία διαπραγματεύονται εκπρόσωποι από την Ουκρανία και την Ρωσία, περιλαμβάνει δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές. Πρώτον την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Ακόμα περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση ρωσικών δυνάμεων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες. Στο παρελθόν συμφωνίες που έχουν γίνει και περιλάμβαναν την εγγυήσεις από τη Δύση για την ασφάλεια της Ουκρανίας, απέτυχαν. Οι δυτικές εγγυήσεις και τα αμφισβητούμενα εδάφη μπορούν να δυσχεραίνουν την όποια συμφωνία. Η Ουκρανία θα μπορέσει να διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις, εφόσον δεν παρέχεται στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και άλλου συμμάχους.

Αν και σημειώνεται σχετική πρόοδος στην επίτευξή της, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι. Δεν πιστεύουν ότι ο Vladimir Putin δεσμεύεται στην ειρήνη και ανησυχεί ότι η Μόσχα κερδίζει απλά χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την απόσυρση στρατευμάτων της Ρωσίας. Ο γραμματέας Τύπου του Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία, βάσει του καθεστώτος της Σουηδίας και της Αυστρίας, είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Peskov.

Και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Lavrov, διαμηνύει ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία. Αυτές οι φιλόδοξες δηλώσεις περί ειρηνευτικής λύσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα στο Κίεβο, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Σε μια virtual ομιλία προς τα μέλη του Κογκρέσου την Τετάρτη, ο Zelensky ζήτησε ξανά από τις ΗΠΑ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα και να επιβάλουν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Ακόμα, κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμούνται τις επιθέσεις στο Pearl Harbor και τον Σεπτέμβριο του 2001, ενώ πρόβαλε βίντεο με τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Οι πιθανότητες να ενταχθεί η Ουκρανία στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια προοπτική που η Ρωσία βλέπει ως πρόκληση, ολοένα και μειώνονται.

Τι προτείνει η Ουκρανία

«Προτείνουμε ένα ”ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων χωρών σε σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε ο Podolyak, o οποίος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή έδειξε να μην ενδιαφέρεται.

Η υποτιθέμενη συμφωνία περιελάμβανε, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους, και την «γενοκτονία» που διέπρατταν οι «νεοναζί» της Ουκρανίας.

Το μεγαλύτερο κόλλημα παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατών στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς. Προς το παρόν το αρνείται, αλλά ο Podolyak αναφέρει ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.

«Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη σύγκρουσης είναι άλλη υπόθεση. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη απόσυρση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Niall Ferguson: Ο ιστορικός που προέβλεψε τη ρώσικη εισβολή βλέπει Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

IEA: «Είμαστε μπροστά σε μια τεράστια κρίση πετρελαίου» – Σε κατάσταση σοκ το παγκόσμιο απόθεμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άντρας αγκαλιάζει τον σκύλο του που έχει παραλύσει από τους βομβαρδισμούς