Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στο έλεος της πύρινης κόλασης που πλήττει από την Δευτέρα τη χώρα, με τους ισχυρούς ανέμους να εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση των μετώπων, στην Αττική, στον Έβρο, στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Φυλή όπου καίγονται σπίτια, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα Άνω Λιόσια, αφού η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Σημειώνεται δε, πως υπάρχουν αναφορές για ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα εγκλωβισμένους στα σπίτια τους.

Πάνω από το Πανόραμα οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, ενώ υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να κινηθεί προς το Μενίδι.

Συναντά διαρκώς καύσιμη ύλη στην εν λόγω τοποθεσία, με αποτέλεσμα αν και μειώθηκε η ένταση των ανέμων να τίθεται αδύνατος ο περιορισμός της.

Επιχειρούν στην περιοχή 164 πυροσβέστες, 62 οχήματα ενώ είχαν συνδράμει και 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή. Όπως επισήμανε, στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

Στην περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Meteo, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h.

Στον Ασπρόπυργο η φωτιά φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις που έως το βράδυ της Τρίτης δεν θα τεθούν υπό έλεγχο. Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης της περιοχής του Λόφου Κυρίλλου προς τη Μάνδρα, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζονται οι εκρήξεις σε έκταση με εταιρείες που παραδόθηκαν στις φλόγες, με την ατμόσφαιρα να παραμένει αποπνικτική και στη Νέα Ζωή.

Πυρκαγιεσ τωρα

Επεκτείνεται διαρκώς το μέτωπο στον Έβρο

Απόκοσμες οι εικόνες και στην Αλεξανδρούπολη, μια και η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων ακόμα οικισμών. Οι κάτοικοι σε Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία απομακρύνονται προς Αλεξανδρούπολη. Ολοκληρώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 ατόμων από τη θάλασσα, λόγω του πύρινου μετώπου στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Δικέλλων. Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν εγκλωβισμένους από τις παραλίες της Μάκρης, των Δικέλλων και της Αγ. Παρσακευής, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να εκκενώσουν τις περιοχές, αφού οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι, ακόμα και κατοικίδια, σε σκάφη του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 241 πυροσβέστες, με 70 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Δύο μέτωπα μαίνονται στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου. Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στις περιοχές Ερατεινή και Πετρωτά της Ροδόπης, πλησιάζει η φωτιά της Αλεξανδρούπολης, απειλώντας την περιοχή και πλησιάζοντας οικισμούς και μπαίνει στη Μαρώνεια.. Οι κάτοικοι στους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, κάνουν αντιπυρικές ζώνες σε Μαρώνεια, Σκύθες Στρόβιλοι, Σάπες και Ριζάρι, ώστε να προστατευτούν από την πυρκαγιά. Σε συνεργασία με το Δήμο ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες με αγροτικά, αγροτικά μηχανήματα και μηχανήματα του Δήμου.

Στη Δαδιά, το δάσος τυλίχτηκε στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ενώ εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι, που πιθανολογείται ότι είναι μετανάστες.

Τονίζεται δε, πως η διακοπή ρεύματος στο νησί της Σαμοθράκης, προκλήθηκε από την τεράστια πυρκαγιά που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική, οι εθελοντές και τα οχήματα των δήμων

Στη Δυτική Φθιώτιδα ένα ενεργό μέτωπο απειλεί το χωριό Βίτολη στη Μακρακώμη. Δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού από το 112. Στην τοποθεσία επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Έχουν καεί ελεόδεντρα και ποιμνιοστάσια και η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή καθώς στο βουνό υπάρχουν μικρές εστίες.

Σε ό,τι αφορά την Βοιωτία, μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Υλίκη, ενώ εστάλη μήνυμα για εκκένωση 9 οικισμών και τους ζητά να κατευθυνθούν προς το Κυριάκι. Το χωριό Ταρσός δε, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά τη νύχτα της Δευτέρας.

Ύστερα από το μέτωπο που ξεκίνησε από τη Χώστια και το δεύτερο στον Ταρσό, σε εξέλιξη υπάρχει τρίτο μέτωπο στην Υλική και τέταρτο μέτωπο στο Μοσχοπόδι των Θηβών.

Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι δύο φωτιές που έρχονται από τη χθεσινή μέρα που ξεκίνησαν από τη Χώστια το πρωί της Δευτέρας και τον Ταρσό το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πλέον καίνε ανεξέλεγκτα και βρίσκονται σε μία πορεία να ενωθούν σε μία.

Νέο μήνυμα 112 εστάλη αργά το βράδυ, λίγο πριν τις 23:30, για εκκένωση της περιοχής Ζάλτσα στη Βοιωτία, ενώ δίνεται ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Στην Καβάλα δίνεται μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στο μεταξύ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό και μέσα στην πόλη.

Επίσης, πύρινο μέτωπο καίει και στην Αρκαδία, όπου απειλείται ο οικισμός Αγία Σοφία και σπίτια. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, που μπορούν να ανακατευθύνουν τις φλόγες και να θέσουν σε κίνδυνο οικισμούς.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα σε Αρτάκη και Ψαχνά στην Εύβοια. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν καεί αυτό το διήμερο. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Το σύνολο των δυνάμεων που βρίσκεται στην περιοχή παραμένει σε επιφυλακή και μέσα στη νύχτα θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αναζωπυρώσεις σε κρίσιμα σημεία.

Φωτιά ξέσπασε και στη Χαλκιδική, νότια του Πολύγυρου. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση νότια του Πολύγυρου. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Μία ακόμα φωτιά όμως βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη φορά στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα και στην Πρέβεζα. Το μέτωπο κατευθύνεται προς τη Νέα Σαμψούντα.

Φωτιά καίει επιπλέον και στο Ναρθάκι Φαρσάλων. Στις φλόγες παραδόθηκε δασική έκταση.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης στον κάμπο του Γαλατά της Ναυπακτίας, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο μεταβαίνουν, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, 10 οχήματα.

Αναφέρεται ότι ήδη έχουν φτάσει δύο αεροσκάφη από την Γερμανία και δύο από την Σουηδία και ένα από την Κροατία.

Δείτε εδώ τον live χάρτη της NASA