Οι δύο αντιπροσωπείες Ουκρανών και Ρώσων βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για τον 4ο δια ζώσης γύρο διαπραγματεύσεων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, καθώς και ο Mikhail Podolyak, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της χώρας. Στις συνομιλίες παρευρέθηκε και ο Roman Abramovich, παρότι έγινε γνωστό ότι δηλητηριάστηκε σε προηγούμενη συνάντηση με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο δισεκατομμυριούχος ενέργησε ως ανεπίσημος μεσολαβητής στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δηλητηριάστηκε με σοκολάτα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Κίεβο με τον Ουκρανό βουλευτή, Rustem Umerov, ο οποίος είναι επίσης παρών στην Τουρκία σήμερα, και έναν άλλο διπλωμάτη που δεν κατονομάζεται.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς για δηλητηρίαση του Abramovich, απορρίπτοντάς τους ως μέρος του «πολέμου της πληροφορίας». Πάντως, ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία επιβεβαίωσε ότι παρουσίαζε συμπτώματα δηλητηρίασης.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών βρίσκονται ήδη στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συναντήθηκαν και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O Abramovich δεν κάθεται στο κεντρικό τραπέζι 

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιήθηκαν να μην τρώνε, να μην πιούν ή ακόμα και να μην αγγίξουν τίποτα κατά τη διάρκεια των σημερινών διαπραγματεύσεων. Στους αντιπροσώπους της σημερινής συνεδρίασης δόθηκε εμφιαλωμένο νερό με ποτήρια με χάρτινο κάλυμμα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, προειδοποίησε: «Συμβουλεύω όποιον πηγαίνει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία να μην τρώει ή πιει τίποτα, και κατά προτίμηση να αποφεύγει να αγγίζει επιφάνειες». Ακόμα, η έναρξη της σημερινής συνάντησης ήταν «μια ψυχρή υποδοχή, χωρίς χειραψία», όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι ο Abramovich δεν κάθεται στο κεντρικό τραπέζι των συνομιλιών, αλλά στα πίσω καθίσματα, δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ερντογάν.

Πριν από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δηλώσει την ουδετερότητά της, όπως ζήτησε η Μόσχα, κάτι που μπορεί να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ότι ελπίζει να βρεθεί μια κοινή λύση και ότι βλέπει τόσο τον Vladimir Putin όσο και τον Volodymyr Zelensky ως «πολύτιμους φίλους».

Ακόμα, η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία προθυμοποιείται να φιλοξενήσει.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Μυστήριο με τη δηλητηρίαση του Roman Abramovich: Τι συνέβη πραγματικά;

Volodymyr Zelensky προς Δύση: «Φοβάστε τη Ρωσία και αυτό σας κάνει συνεργούς»

Σκάνδαλο Partygate: 20 πρόστιμα για τα πάρτι στη Downing Street – Τι θα γίνει αν επιβληθεί ποινή στον Johnson