Τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Misha Katsurin, ένας Ουκρανός, ιδιοκτήτης εστιατορίου, αναρωτιόταν γιατί ο πατέρας του, ένας φύλακας εκκλησίας που ζει στην ρωσική πόλη Nizhny Novgorod, δεν τον είχε καλέσει στο τηλέφωνο για να μάθει νέα του. Να ελέγξει αν είναι καλά και ασφαλής από τους βομβαρδισμούς.

«Γίνεται πόλεμος, είμαι ο γιος του και απλά δεν τηλεφωνεί», είπε ο 33χρονος σε συνέντευξή του. Έτσι, αποφάσισε ο ίδιος να τον καλέσει και επί της ουσίας να τον ενημερώσει πως η Ουκρανία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. «Προσπαθώ να απομακρύνω τα παιδιά και τη γυναίκα μου, όλα είναι τρομακτικά», του είπε. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενε την ανταπόκριση που πήρε. Ο πατέρας του, δεν τον πίστευε.

Ρωσία: Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην τηλεόραση – Μια εντελώς διαφορετική ιστορία

«Άρχισε να μου λέει πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα μου», είπε ο Katsurin, ο οποίος μετέτρεψε τα εστιατόριά του σε κέντρα εθελοντισμού και μένει προσωρινά κοντά στην πόλη Τερνοπίλ της δυτικής Ουκρανίας. «Άρχισε να μου φωνάζει και να λέει: ‘Κοίτα, όλα εξελίσσονται έτσι. Είναι Ναζί’».

Καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν την καταστροφή των ρωσικών επιθέσεων στην πατρίδα τους, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πάθει σύγχυση. Μέλη οικογενειών στη Ρωσία, αρνούνται να πιστέψουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν αθώους ανθρώπους ή ακόμη ότι διεξάγεται πόλεμος. Αυτοί οι συγγενείς ουσιαστικά ανταποκρίθηκαν στην επίσημη θέση του Κρεμλίνου: ότι ο στρατός του προέδρου, Vladimir Putin, διεξάγει μια περιορισμένη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με την τιμητική αποστολή να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία.

Ο Putin έχει αναφερθεί για τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, ως έναν Ρωσόφωνο με εβραϊκό υπόβαθρο και ως ναζί, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εισβολή. Αυτές οι αφηγήσεις είναι ένα κύμα παραπληροφόρησης που προέρχεται από το ρωσικό κράτος, καθώς το Κρεμλίνο κινείται για να περιορίσει το ανεξάρτητο ρεπορτάζ ειδήσεων.

Υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι στη Ρωσία έχουν Ουκρανούς συγγενείς. Πολλοί Ουκρανοί πολίτες είναι Ρώσοι, και όσοι ζουν στα νότια και ανατολικά μέρη της χώρας μιλούν σε μεγάλο βαθμό τα ρωσικά, ως μητρική τους γλώσσα. Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια δεν δείχνουν τους βομβαρδισμούς του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, και των προαστίων της, ούτε τις καταστροφικές επιθέσεις στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, το Τσερνίχιβ και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Δεν δείχνουν επίσης την ειρηνική αντίσταση που είναι εμφανής σε μέρη όπως η Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη στο νότο που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πριν αρκετές ημέρες, και σίγουρα δεν δείχνουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Αντίθετα, επικεντρώνονται στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού, χωρίς να συζητούν τα θύματα μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών. Πολλοί ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης κάνουν ρεπορτάζ στην ανατολική Ουκρανία και όχι στις πόλεις που χτυπιούνται από πυραύλους. Επιπλέον, στις πρόσφατες αναφορές ειδήσεων δεν έκαναν καμία αναφορά στη ρωσική αυτοκινητοπομπή μήκους 40 μιλίων σε έναν δρόμο βόρεια του Κιέβου.

Την Παρασκευή, η Ρωσία απαγόρευσε επίσης την πρόσβαση στο Facebook και το Twitter, με σκοπό να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες πληροφορίες. Όλα αυτά, είπε ο Katsurin, εξηγούν γιατί ο πατέρας του του είπε: «Υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες εκεί που βοηθούν κόσμο. Τους δίνουν ζεστά ρούχα και φαγητό».

Η Anastasia Belomytseva και ο σύζυγός της, Vladimir, έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Είναι κάτοικοι του Χάρκοβο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τις ρωσικές βόμβες. Αλλά είπαν σε συνέντευξή τους ότι ήταν πιο εύκολο να εξηγήσουν την εισβολή στην 7χρονη κόρη τους, παρά σε κάποιους συγγενείς τους. «Δεν καταλαβαίνουν καθόλου τι συμβαίνει εδώ, δεν καταλαβαίνουν ότι απλώς μας επιτέθηκαν χωρίς λόγο», είπε. Ερωτηθείσα αν πιστεύουν ότι συμβαίνει επίθεση, η Belomytseva απάντησε «Όχι!»

Η Belomytseva είπε ότι έστελνε βίντεο από τους βομβαρδισμούς στους συγγενείς της στο Instagram, αλλά αυτοί απάντησαν με τους συχνά επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η εισβολή είναι απλώς μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και ότι κανένας άμαχος δεν θα γίνει στόχος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Roman Abramovich: Στο χείλος της καταστροφής η Τσέλσι – Θα αναγκαστεί να την παραχωρήσει δωρεάν

Ρωσία: Πώς η Κύπρος έγινε η αιτία της μέχρι στιγμής αποτυχίας της εισβολής

Με πληροφορίες από New York Times