Σύμφωνα με email που βρίσκονται στην κατοχή του Reuters, η Meta, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook και του Instagram, θα επιτρέπει στους χρήστες, σε ορισμένες χώρες, να κάνουν αναρτήσεις όπου θα καλούν σε βία κατά Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσωρινή αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας και των «όρων της κοινότητας».

Επιπλέον, η εταιρεία θα επιτρέπει προσωρινά και ορισμένες αναρτήσεις που θα καλούν σε θάνατο του Ρώσου πρόεδρου,Vladimir Putin, και τον Λευκορώσο ομόλογό του, Alexander Lukashenko, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Πολωνία, σύμφωνα πάντα με τα email.

«Ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δώσαμε προσωρινά δικαιώματα σε μορφές πολιτικής έκφρασης που κανονικά θα παραβίαζαν τους κανόνες μας, όπως ο βίαιος λόγος και ο ‘θάνατος στους Ρώσους εισβολείς’. Ακόμα δεν θα επιτρέψουμε αξιόπιστες εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων αμάχων», ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της.

Οι προσωρινές αλλαγές πολιτικής σχετικά με τις εκκλήσεις για βία κατά των Ρώσων στρατιωτών ισχύουν για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Η Meta τόνισε μια αλλαγή στην πολιτική ρητορικής μίσους που αφορά τόσο τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους Ρώσους γενικότερα, στο πλαίσιο της εισβολής.

Ως απάντηση, η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ ζήτησε από την Ουάσιγκτον «να σταματήσει τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να λάβει μέτρα για να φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη». «Η επιθετική και εγκληματική πολιτική του Meta που οδηγεί σε υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς τους Ρώσους είναι εξωφρενική», ανέφερε η πρεσβεία. «Οι ενέργειες της εταιρείας είναι μια ακόμη απόδειξη του πολέμου πληροφοριών χωρίς κανόνες που έχουν κηρυχθεί στη χώρα μας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Facebook και το Twitter ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα. Πολλές μεγάλες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης έχουν ανακοινώσει νέους περιορισμούς περιεχομένου γύρω από την εισβολή, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην Ευρώπη, και έχουν επιδείξει αποπροσανατολισμό σε ορισμένες από τις πολιτικές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα email έδειξαν επίσης ότι facebook και Instagram θα επιτρέπουν και αναρτήσεις υπέρ του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, κάτι που συνήθως απαγορεύεται. Ο εκπρόσωπος της Meta, Joe Osborne, δήλωσε προηγουμένως ότι η εταιρεία «προς το παρόν κάνει μια μικρή εξαίρεση για τον έπαινο του συντάγματος του Αζόφ αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας ή στο ρόλο τους ως τμήμα της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

Τανιμανίδης και Μπόμπα τόλμησαν να πάνε ταξίδι και άρχισε η ακατάσχετη «ηθικολογία»

Με πληροφορίες από Guardian