Από την μία η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, από την άλλη η αύξηση κρουσμάτων της γρίπης στη χώρα μας, και τέλος η νέα υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, που ήδη έχει ανιχνευθεί σε 29 χώρες και είναι η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα. Όλα αυτά μαζί, είναι ένα κακό combo που αποτελεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από την έξαρση των μολύνσεων στην Κίνα αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου στελέχους του SARS-CoV-2, η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι μηδενική» και εξήγησε πως θεωρεί δικαιολογημένη την αυξημένη επιτήρηση που επιδιώκεται από διάφορες χώρες.

Εκτιμά, επίσης, πως ο διαγνωστικός έλεγχος όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους δεν θα προσφέρουν κάτι, καθώς μπορεί να επωάζουν, το τεστ να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να νοσήσουν. «Η τακτική των “μηδενικών κρουσμάτων” που εφάρμοσε η Κίνα ήταν αποτυχία και αυτή δημιούργησε το πρόβλημα που υπάρχει τώρα στη χώρα», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης.

Σχετικά με την ανοσία που πρόσφερε το κινέζικο εμβόλιο αναφέρει ότι εξαιτίας της έλλειψης επιδημιολογικών στοιχείων, νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι, δεν μπορούμε να πιθανολογήσουμε τι συμβαίνει και πόσο αποτελεσματικό είναι. «Φαίνεται όμως ότι ήταν χαμηλής αποτελεσματικότητας».

Διαβάστε ακόμη: Το «χτύπημα» του Abramovich: Η κίνηση-ματ που έκανε πριν τη ρωσική εισβολή και έσωσε την περιουσία του

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, η πιο μεταδοτική από όλες

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, ΧΒΒ.1.5. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σούπερ μεταδοτικότητάς της είναι και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, έχουμε και στην Ελλάδα την ΧΒΒ.1.5 απλά ακόμα δεν την έχουμε εντοπίσει.

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 προέρχεται από την μετάλλαξη ΧΒΒ, που εμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινία πριν από αρκετούς μήνες και εισήχθη στην Αμερική και όπως λέει ο Τζανάκης, ενώ έδειχνε να ξεφεύγει από την ανοσία έχασε μέρος της μεταδοτικότητας του.

«Το ΧΒΒ.1.5, έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της “Όμικρον” και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια». Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 απασχολεί αυτή τη στιγμή την επιστημονική κοινότητα, αφού περίπου τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από το ΧΒΒ.1.5.

Ο Τζανάκης ανέφερε και την προειδοποίηση από τον ΠΟΥ, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης.

Υπογραμμίζει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με νοσήματα. «Προσωπικά συστήνω ενθέρμως τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών», καταλήγει.