Ο Nasdaq σημειώνει πτώση για 4 σερί εβδομάδες. Ο Dow Jones έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα από τις αρχές του 2020. Η S&P 500 κάνει το χειρότερο ξεκίνημα σε έτος από το 2016. Η Wall Street βρίσκεται σε πανικό εδώ και μια εβδομάδα καθώς οι 30 βασικές μετοχές-δείκτες σημειώνουν κατά κύριο λόγο πτώση για 4 συνεχόμενες ημέρες, με τις εταιρείες τεχνολογίας όπως το Netflix, και περιεχομένου όπως η Disney, να έχουν διαρκή κάθοδο στη μετοχή τους. Η μετοχή των McDonald’s είναι η μόνη που σημειώνει άνοδο.

Ο Nasdaq έχει χτυπηθεί άσχημα με το Composite Index του να πέφτει κατά 10% μετά την πρόσφατη άνοδο-ρεκόρ που σημείωσε τον Νοέμβριο. Η απώλεια 10% σταθερά από την αρχή του έτους, είναι η χειρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Για τον S&P 500 ήταν η τρίτη σερί εβδομάδα με απώλειες, διάστημα στο οποίο κατρακύλησε κατά 5.7%, στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2020. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 4.6% από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, κάτι που είχε να συμβεί σε αυτή την κλίμακα από τον Οκτώβριο του 2020.

Η αγορά ομολόγων βρίσκεται επίσης σε πτώση σύμφωνα με στελέχη της Wall Street, με τις τιμές των ομολόγω να χαμηλώνουν και την ίδια στιγμή τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα κόκκινα και η αλυσίδα προμηθειών αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες μεγάλα προβλήματα με διαρκείς παρεμβολές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Wall Street θυμίζει το ξεκίνημα της πανδημίας, τότε που το άγνωστο είχε προκαλέσει αναστάτωση μέγιστου βαθμού και είχε σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων. Όπως αναφέρουν οι New York Times, η αγορά ανησυχεί γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που δείχνει ότι αυτή η πτώση δεν θα σταματήσει εδώ. Πρόκειται για το Federal Reserve System, ένα ομοσπονδιακό τραπεζικό σύστημα που καταγράφει τα οικονομικά ρίσκα και ενισχύει την οικονομία ως προς τα νοικοκυριά και τις κοινότητες, σε περίπτωση που υπάρξει κρίση.

Το σύστημα αυτό έχει αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και επαναφέρει πρακτικές του 2020 που τότε είχαν κριθεί ως στρατηγική απελπισίας, όμως τώρα είναι επιτακτικές. Εκτιμητές πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα να ανατρέψει τον πληθωρισμό χωρίς να βγάζει από τις ράγες την οικονομική επάνοδο. Οι επενδυτές πάντως μεταφέρουν διαρκώς χρήματα προς κάθε κατεύθυνση και αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που ανταποκρίνονται καλύτερα όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα έχει σφίξει τα λουριά στην οικονομική της πολιτική, κάτι που δείχνει σε αυτές τις πρώτες ημέρες να βοηθάει. Διατηρώντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο, σχεδόν κοντά στο μηδέν, και διαρρέοντας στην οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια, έχει μπορέσει να τονώσει την ανάπτυξη. Αυτή η πλημμύρα εύκολου χρήματος όμως, οδήγησε και στη ραγδαία άνοδο στις τιμές βασικών αναγκών όπως τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και σε μετοχές, ομόλογα, στην αγορά σπιτιών, ακόμα και στα κρυπτονομίσματα.

Στο ταμπλό της Wall Street πάντως, ο βιομηχανικός Dow έχασε 1,3% ή 450 μονάδες στις 34.265,37, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,89% στις 4.397,94 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 2,72% πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 13.768,92 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 4 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκε η Mc Donald’s (+0,57%), η Peloton με 11.73% άνοδο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walt Disney (-6,92%), Boeing (-4,15%) και Visa Inc (-3,90%).

Τι ακολουθεί στη Wall Street;

Η αλλαγή στις αγορές που ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου και έφεραν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ανάγκασαν το Fed να εφαρμόζει μια τακτική μαστιγίου. Τώρα, οι αγορές προσδοκούν το Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 3 φορές μέσα στο 2022 και ελπίζουν να αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού μέχρι την άνοιξη. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η συνεδρίαση του συμβουλίου του Fed για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν φέρει στη βιτρίνα πάντως  της Wall Street τις μετοχές συγκεκριμένων τομέων της τεχνολογίας. Η Apple και η Microsoft έχουν ανέβει κατά 54% στην ετήσια βάση τους από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία. Γι΄αυτό και οι δύο αυτές εταιρείες δε θέλουν με τίποτα να δουν τα επιτόκια να ανεβαίνουν. Αυτή η προοπτική που φέρνει η στάση του Fed έχει κάνει τον τεχνολογικό τομέα να βρίσκεται στη χειρότερη απόδοση από κάθε άλλον στην κλίμακα S&P. Αντιθέτως, η ενέργεια, οι οικονομικές υπηρεσίες και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι οι τρεις τομείς με την καλύτερη απόδοση.

Στον τομέα της ενέργειας εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Halliburton, είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σε αυτό το διάστημα, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές σε πετρέλαιο και αέριο. Οι εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών μπορούν να χρεώνουν περισσότερα σε δάνεια όταν τα επιτόκια είναι ψηλά, με τράπεζες όπως η Wells Fargo να αναφέρουν μεγάλα κέρδη την περασμένη εβδομάδα. Στις εταιρείες αγαθών, κυρίως τροφίμων, η Kraft Heinz και η Campbell Soup κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε ένα περιβάλλον που οι εκπρόσωποι της Silicon Valley «αιμορραγούν».

Ο Jeremy Grantham, ιδρυτής της GMO, εταιρείας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία, κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για το εγγύς μέλλον, εκτιμώντας ότι θα σκάσει μια μεγάλη «φούσκα». Για να μη συμβεί αυτό, πρέπει να βγει λίγος αέρας από τη φούσκα.

Παρόλα τα παραπάνω, καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια ο S&P 500 είχε άνοδο από 16 ως 29%, στη Wall Street υπάρχει αισιοδοξία πως τα εταιρικά κέρδη φαίνεται πως θα είναι σε θετικό ισοζύγιο το επόμενο τρίμηνο, ιδίως από τη στιγμή που το Fed θα αρχίσει να επιχειρεί.

Πηγή: New York Times