Ο κόσμος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει αντιμέτωπος με νέες θερμοκρασίες ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο από το κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, το οποίο ενδέχεται να έχει τρομερές συνέπειες, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Το 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν βασή της συμφωνίας του Παρισιού, να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε όχι υψηλότερες από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες η θέρμανση πέρα ​​από αυτό το επίπεδο θα είχε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Ο καθηγητής Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα τους 1,5 βαθμούς Κελσίου όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο, η WMO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα παραβιάσουμε το επίπεδο των 1,5 βαθμών Κελσίου σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα».

Οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου. Ο υψηλότερος μέσος όρος τα προηγούμενα χρόνια ήταν 1,2 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι υπήρχε 66% πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5 βαθμών Κελσίου σε τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 2023 και 2027.

Σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο σημειώθηκαν νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ, με τους καύσωνες του περασμένου έτους, ωστόσο αυτά τα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μπορεί να είναι μόνο η αρχή, καθώς η κλιματική κατάρρευση και ο αντίκτυπος του φαινομένου El Niño, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν καύσωνες σε όλο τον κόσμο.

Καθώς λοιπόν το El Niño αναπτύσσεται, υπάρχει 98% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το πιο καυτό που έχει καταγραφεί, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, στη διαχείριση νερού και στο περιβάλλον

Ο Taalas, μιλώντας στον Guardian, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις: «Ένα θερμαινόμενο Εl Niño αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες και αυτό θα συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο για να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή. Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, στην επισιτιστική ασφάλεια, στη διαχείριση του νερού και στο περιβάλλον», είπε. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο στα παγκόσμια καιρικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του jet stream, το οποίο έχει διαταράξει τον καιρό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια.

Ο Αμαζόνιος από τροπικό δάσος ενδέχεται να γίνει σαβάνα

Σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιθανό να υπάρξουν λιγότερες βροχοπτώσεις φέτος στον Αμαζόνιο, την Κεντρική Αμερική, την Αυστραλία και την Ινδονησία. Αυτά είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα νέα για τον Αμαζόνιο, όπου οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ένας φαύλος κύκλος θέρμανσης και αποψίλωσης των δασών θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή από τροπικό δάσος σε συνθήκες που μοιάζουν με σαβάνα.

Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιθανό να σημειωθούν βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, την Αλάσκα και τη βόρεια Σιβηρία και το Σαχέλ, σύμφωνα με την έκθεση.

Για κάθε έτος από το 2023 έως το 2027, η παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια προβλέπεται να είναι μεταξύ 1,1 C και 1,8 C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, που ελήφθη από τα έτη 1850 έως 1900.

Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει νιώσει υψηλές θερμοκρασίες. Το 2015, όταν υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού -η οποία απαιτούσε από τις χώρες να διατηρήσουν τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα-, προβλέφθηκε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να υπερβούμε το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι κυβερνώντες των χωρών θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, όπου θα αξιολογήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Γνωστή ως «παγκόσμια απογραφή», αυτή η αξιολόγηση είναι πιθανό να δείξει ότι ο κόσμος είναι μακριά από το δρόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% αυτή τη δεκαετία που απαιτείται για να έχουμε πολλές πιθανότητες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 C.