Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας τα αμερικανικά μαχητικά F-16, εφόσον τα αποκτήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Απαντώντας ουσιαστικά στους Αμερικανούς γερουσιαστές που διατηρούν επιφυλάξεις για την πώληση των μαχητικών στους Τούρκους, ο Ερντογάν είπε ότι δεν τα θέλει για να επιτεθεί στην Ελλάδα, αντιθέτως, έτεινε χείρα φιλίας, λέγοντας, «δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ρατζίπ Σοϊλού, που μοιράστηκε την παραπάνω ατάκα του προέδρου στο Twitter, «ο Ερντογάν για την Ελλάδα λέει ότι στόχος του είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους αντί να αποκτήσει περισσότερους εχθρούς».

Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας».

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν για τους εξοπλισμούς

Στο θέμα των εξοπλισμών είχε αναφερθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ζήτημα των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο αποκάλυψε πως «δεν τέθηκε στη συνάντηση με τον Ερντογάν το θέμα των εξοπλισμών από καμία από τις δύο πλευρές. Κάθε χώρα μπορεί να εξοπλίζεται όπως κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές της προτεραιότητες».

Σημείωσε, δε, «το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία μας αφορά μόνο έμμεσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν ανακοινώσεις παρόμοιου περιεχομένου μετά το πέρας της συνάντησης. καθώς και συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Παράλληλα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναθέτουν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Μητσοτάκης: «Συγκρατημένη νέα αρχή της Ε.Ε. με τον πρόεδρο Ερντογάν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συγκρατημένη νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας,λέγοντας: «Θέλω να θυμίσω επίσης ότι το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Θυμάστε γιατί τα είχατε καλύψει εμπεριστατωμένα ότι είχε ανοίξει δύο δρόμους για την Τουρκία. Τον καλό και τον λιγότερο καλό.

Πρόθεσή μας είναι να πορευθούμε στον θετικό δρόμο και σίγουρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί τη συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ειλικρινής».

* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images