Τη δέμευση ότι η Ευρώπη θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνδράμει ώστε οι πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές να ορθοποδήσουν άμεσα, έλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν «η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να στηρίξουμε τους Έλληνες που μπορούν να βασίζονται στην Ευρώπη για γρήγορη και ευέλτικη αντίδραση. Είμαστε δίπλα σας για να ανοικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης και κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. ευρώ για παροχή βοήθειας στη χώρα μας.

Όπως είπε:

-Θα χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν

-Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης από το οποίο θα κινητηθοποιούν κεφάλαια που και σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν

-Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. ‘Εχουμε αχρησιμοποιήτους πόρους από προηγούμενα προγράμματα αλλά θα εξετάσουμε και τα χρήματα από την επόμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές

-Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει αίτημα στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ

-Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generaition 2

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει και θα ανακάμψουμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και αφού ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις δεσμεύσεις της, τόνισε ότι «είχαμε σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και τις υποδομές αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων.

Το καλό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού αλλά είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τη μέγιστη στήριξη και ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα και άμεσα και μεσοπρόθεσμα. Είναι σημαντικό ότι η βοήθεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «το σημαντικότερο είναι να μην απελπιζόμαστε. Θα ανακάμψουμε. Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας. Γνωρίζω ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική σας στήριξη, στην στήριξη της ΕΕ όπως συνέβη σε δύσκολες περιόδους και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα».