Στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισήμανε ότι «Εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές», σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα «Σπαρτιάτες», ενώ σχολίασε τις αντιδράσεις πολιτών αναφορικά με τις νέες ταυτότητες, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στον απόηχο της απώλειας μελών στους Σπαρτιάτες τόνισε ότι «έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη με πολύ μεγάλη ταχύτητα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «οι νέες ταυτότητες όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνες, αλλά είναι και πολύ πιο ασφαλείς, μας προστατεύουν μεταξύ άλλων από τυχόν απόπειρα παραχάραξης».

«Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί εργαλείο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζει την συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου, στην πατρίδα μας και τον κόσμο. Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα ασφάλειας και συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Για το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και την υπόθεση Κασσελάκη

Για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ευχήθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας η χώρα να αποκτήσει μία σοβαρή, αξιόπιστη και όχι τοξική αξιωματική αντιπολίτευση. Ερωτηθείς, μάλιστα, για την υπόθεση της αστυνομικής προστασίας, που ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε την επίσημη ενημέρωση και τόνισε ότι ο κ. Κασσελάκης αιτήθηκε τη διάθεση ατόμων για τη φύλαξη του ιδίου και ατόμων του περιβάλλοντος του, αίτημα, που μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έγινε αποδεκτό. Όταν ο ίδιος ζήτησε την απόσυρση τους, αυτή έγινε αποδεκτή, αφού πάλι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την συνάντηση Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν

Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η Αθήνα συζητά τη μία και μοναδική διαφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία» και επέμεινε πως στα επικείμενα ελληνοτουρκικά ραντεβού σε επίπεδο ηγετών αλλά και υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για την τριμερή σύνοδο της Λευκωσίας

Με αφορμή τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σχολίασε τις συαντήσεις του πρωθυπουργού και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων των τριών ηγετών».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργιών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ.Μαρινάκης. «Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης «Euroasia intercorector» δηλαδή ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη», σχολίασε.

Υπογράμμισε ότι «η σύνοδος αυτή σηματοδοτεί την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλεια και ευημερίας στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής τους ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Για τις εξελίξεις στη Δαδιά

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δαδιά, είπε ότι «σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από την Πυροσβεστική βρίσκεται σε πλήρη ύφεση χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας. Παρά τη θετική εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η φωτιά, δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο επιτηρώντας την περιοχή».